Oslobođenje i pripojenje Bosne i Hercegovina Austro-Ugarskoj monarhiji 1908.

Na današnji dan 7. listopada 1908. potpisana je aneksija Bosne i Hercegovine čime je ona postala formalno-pravno dijelom KuK monarhije, tj. zapala pod krunu hrvatske lize Habsburško-Lotarinške

0

Na današnji dan 7. listopada 1908. potpisana je aneksija Bosne i Hercegovine čime je ona postala formalno-pravno dijelom KuK monarhije, tj. zapala pod krunu hrvatske lize Habsburško-Lotarinške.

BiH je u trenutku oslobođenja 1878. i aneksije 1908. bila jedna od najnerazvijenijih zemlja u Europi. U vrijeme do 1918. doživjela je ubrzani gospodarski, društveni i kulturni razvoje, te industrijalizaciju.

U vrijeme aneksijske krize Hrvatski sabor je zatražio sjedinjenje BiH s maticom Hrvatskom na što je vladarska loza Habsburško-Lotarinška gledala s dobrom nakanom.

Dok susjedne zemlje kao što je Srbija pod vodstvom Karađorđevića podupirali su pobune i terorističke činove, te jugoslavensku i velikosrpsku agitaciju u samoj Bosni i Hercegovini.

Prema mislima vojskovođe i poglavara Bosne i Hercegovine Stjepana Sarkotića 1917. i 1918. sama Bosna i Hercegovina nije bila spremna za sjedinjenje s Hrvatskom upravo zbog razloga nerazvijenosti.

On je smatrao da će trebati još čitave godine prije nego li se stvori dovoljan broj činovnika i zemlja industrijalizira u razinu koja bi Hrvatskoj bila adekvatna za sjedinjenje.

Unatoč takvim stavovima BiH je službeno sjedinjena s maticom Hrvatskom 21. listopada 1918. proglasom blaženog kralja Karla IV. Proglas o aneksiji BiH počinje riječima: Mi Franjo Josip I. car austrijski, kralj češki itd i apostolski kralj Ugarske i Hrvatske, Slavonije i Dalmacije stanovnicima Bosne i Hercegovine!

Kad je prije jednog pokoljenja Naša Vojska prekoračila granice Vaših zemalja, dano Vam je uvjerenje, da nisu došli kao neprijatelji, nego kao Vaši prijatelji s čvrstom voljom, da uklone sva zla, koja su Vašu domovinu godinama teško pritiskala..

 

Izvor: Kraljevina Hrvatska

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.