Osobna molitva. Što i kako moliti?

Foto: pixabay.com
0

Odaberite najbolje vrijeme za vašu osobnu molitvu i uključite je u svoj dnevni raspored. Neka to bude najbolje vrijeme kada niste pospani i umorni i kada vas ne ometaju pozivi izvana. Za mnoge ljude rano u jutro je najbolje vrijeme za molitvu.

Pokušajte moliti svaki dan u točno određeno vrijeme kako bi vam to postala navika. Kako je prekrasno kada možete sresti Gospodina svaki dan u točno određeno vrijeme! Osobna molitva nije ponavljanje molitvenih obrazaca iz molitvenika ni krunica niti čitanje Svetog pisma; to nije vrijeme molitve za druge niti molitva ispred svete sličice ili kipa… To je odnos tebe i tvojega Boga kada zatvaramo oči, umirujemo se i ulazimo u nutrinu svoga srca gdje susrećemo Oca i Sina po Duhu Svetomu.

Dobro je slaviti i zahvaljivati Gospodinu neko vrijeme kako bismo ušli u molitvu. Gdje je slavljenje tamo je Bog! Uđite u Njegovu prisutnost sa slavljenjem i hvalama. Za vrijeme molitve neka bude što više slavljenja i hvala. Slavljenje će vas osloboditi od rastresenosti i okova koji dolaze od zloga. Kada se Gospodin uprisutni u vama predajte mu se s pjesmama poput ‘Oče mi Ti se klanjamo, svoj Ti život dajemo, mi Te ljubimo… (Sine, Duše…’).

Svatko će se osjetiti malenim i nedovoljno svetim u Gospodnjoj prisutnosti, prisutnosti Presvetoga i Svemogućega Boga. Stoga ovdje provedimo neko vrijeme tražeći Boga milost i oprost za počinjene grijehe. Morate osjetiti milosrdno Presveto Srce Isusovo iz kojeg rijeke žive vode teku u naša srca i peru ih i čiste te tako zadobivamo nova srca (usp. Ez 36,26).

Nakon što smo dobili Njegov oprost i nakon što smo se pomirili s Bogom opraštajući svima ponovno morate hvaliti i slaviti Boga za Njegovu dobrotu. Oprostite svima i pomirite se sa svima u srcu (usp. Mk 11,25). U osobnoj molitvi također postoji vrijeme za nutarnje ozdravljenje. Provedite neko vrijeme moleći Gospodina da vas ozdravi od rana srca iz prošlosti i sadašnjosti. Sva ranjena sjećanja donesite Gospodinu i ozdravite po ranama Kristovim. Po Njegovim ranama vi ste ozdravljeni! (usp. 1 Pt 2,24). Donesite svoje povrijeđene osjećaje, osjećaje odbačenosti, neljubljenosti, straha, tjeskobe, osjećaja manje vrijednosti… u Gospodinove rane i tražite i prisvojite svoje ozdravljenje srca.

Donesite Njemu ožiljke ostale po grijehu: krivnju, tugu… i tražite i prisvojite duboki nutarnji mir i radost. U ovom predragocjenom trenutku milosti morate se osloboditi svih loših navika i tjelesnih želja tako da toga dana vama ne ovlada grijeh. Čut ćete Isusa kako vam govori u srcu: ‘Dosta ti je moja milost…’ (v. 2 Kor 12,9). Za to vrijeme također možete tražiti i fizičko ozdravljenje ako vam je potrebno. Nakon što ste postigli novi život u Kristu kroz pokajanje i nutarnje ozdravljenje predajte se u potpunosti Gospodinu, svoje srce, misli i svaki dio vašeg tijela, svoje planove, želje, posao, novac, programe, putovanja, odnose… sve dajte …(v. Rim 6, 12-19).

U srcu možete pjevati dobru pjesmu predanja poput ‘Poklanjam ti sebe, poklanjam ti sve pa i svoje grijehe…’ Dok se potpuno predajete Isusu, morate tražiti Duha Svetoga da vas ispuni sa snagom i milošću. Možete pjevati pjesmu Duhu Svetomu. Otvorite svoje srce Duhu Svetom i primite Duha sa svim plodovima, darovima i karizmama (v. Gal 5,22-23; Iz 11,2; 1 Kor 12,4-10).

Ovo bi trebalo biti najljepše vrijeme vaše osobne molitve. Ovdje ćete imati različita Božja iskustva: rijeke žive vode teći će po vama u ljubavi, miru i radosti. Moći ćete osjetiti Božje prisustvo u vama što se može očitovati na različite načine: možda ćete ovdje imati viđenja; možda ćete čuti kako vam Gospodin govori dajući vam jasne upute i smjer.

Ako ste Njemu predočili problem, sigurno ćete dobiti odgovor. U tom prodiranju, otkrivanju riječi Duha u vama, čut ćete kako vam Duh Sveti progovara i kaže da učinite ovo ili ne činite ono, da idete ili ne idete ovim ili onim putem, itd…

Za vrijeme ovog najvažnijeg dijela vaše osobne molitve vi ulazite u osoban odnos s Njim. Ovdje mu možete govoriti što god hoćete kao brat ili prijatelj (v. Iv 15,15). Postanite intimni s Gospodinom u svom srcu. Za to vrijeme možete donijeti odluku da sve što radite toga dana bude prema Njegovoj volji i planu. Ako vam Gospodin kaže da ne činite određene stvari ili da promijenite vaš plan budite mu poslušni.

Ispunite sebe milošću što je više moguće tako da možete hoditi samo u Njegovoj milosti i ljubavi. Hvalite ga i slavite u Njegovoj slatkoj i ljubljenoj prisutnosti. Ako se dobro budete molili, nećete biti ni svjesni kako vam vrijeme s Gospodinom brzo prolazi. Kada završite molitvu, prekrižite se i povjerite sebe predragocjenoj Krvi Isusovoj na zaštitu. Zatim u milosti i s Božjom ljubavlju učinite sve potrebno toga dana s mnogo mira i radosti. Ako budete ovako molili, vidjet ćete svakovrsne blagoslove Gospodnje u vašem svakodnevnom životu i vidjet ćete da vas Duh Sveti vodi po tome putu.

otac James Manjackal M.S.F.S.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.