Otvorena izložba ikona u kolažu u križevačkoj katedrali Presvete Trojice

U srijedu, 16. ožujka u prizemlju biskupske rezidencije u Križevcima otvorena je izložba “Teodorine ikone”, ciklus radova u kolažu beogradske umjetnice Mirjane Nikolić. Organizator ove izložbe je Križevačka eparhija i njezin Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra.

Fotografija: Dražen Zetić
0

U srijedu, 16. ožujka u prizemlju biskupske rezidencije u Križevcima otvorena je izložba “Teodorine ikone”, ciklus radova u kolažu beogradske umjetnice Mirjane Nikolić.

Organizator ove izložbe je Križevačka eparhija i njezin Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra.

Uzvanicima se najprije obratio povjerenik Ureda mo Ozren Bogdanović koji je prisutne upoznao za umjetnicom Mirjanom Nikolić i njezinim radom i biografijom. Podsjetivši na povijest ikonopisanja i najstarijih sačuvanih ikona naglasio je kako je ovo specifična izložba u duhu ekumenizma jer se upravo ovdje nalaze i katoličke i pravoslavne ikone svetica i svetaca, danas kad je ekupenizam prijeko potreban u ovim nemirnim vremenima, a kako je ikona sv. Marka Križevčanina nakon osam godina došla i u Križevce.

Izložbu je otvorio mons. Milan Stipić, vladika križevački koji je pak govorio o poznanstvu i suradnji sa mladom umjetnicom organizirajući izložbu u Grkokatoličkom sjemeništu na zagrebačkom Gornjem gradu, ali i teološkom značenju i odnosu prema svetim slikama.

Voditelj Međunarodne izložbe ikona Dražen Zetić, nakon otvorenja, a na upit zainteresiranih sugrađana govorio je o načinu rada ikona u tehnici kolaža naglasivši da ova izložba radova, motivirana čudotvornostima i drugim vrijednim spoznajama, uznastoji i sama donekle biti svojevremeni inovacijski obol, ponajprije u samom izboru predstavljanja različitih etnografskih obrisa u civilizacijskim podnebljima Istoka i Zapada. Povrh specifičnog likovnog izražaja radova u kolažu, u predstavljenim idejnim rješenjima nastojalo se (nerijetko uvjetovano mogućnostima) u osnovnim crtama slijediti standardizirane propise ikonopisa u drvu, kosti, metalu, platnu itd. Meditativno ozračje ikona neupitno njeguje u sebi čin posvećenosti, blaženo stanje asketskog smiraja u Duhu. Otajstveni svijet ikona je za vjernika iznad svega čin ukazivanja časti i neumorno traganje za slojevitijom, dubljom sinkronijom Svetog u vrtložnim protežnostima vremena. Naposljetku, ovdje podastrti radovi (dizajni) u kolažu umjetnice Mirjane Nikolić na zadanu temu kršćanske ikonografije na specifičan način (re)aktualiziraju i neka bolno prisutna, pa i tisućljetna pitanja o međusobnom zajedništvu, obostranom razumijevanju, uzajamnom uvažavanju, zaključio je Zetić.

O autorici:
Mirjana Nikolić rođena je 11. 12. 1986. godine u Pančevu, Republika Srbija. Završila je Gimnaziju “Uroš Predić” u Pančevu. Visoku školu strukovnih studija (Beogradsku politehniku) u Beogradu, odsjek za dizajn, upisala je 2005. godine. Diplomirala je 2008. godine. Nakon završene Visoke škole upisala je specijalističke studije na istoj ustanovi (Strukovni inženjer menadžmenta specijalista), koje je završila 2010. godine kao nagrađeni student. Master akademske studije na studijskom programu Crkvene umjetnosti (modul mozaik) na Akademiji SPC – a za umjetnosti i konzervaciju apsolvirala je 2019. godine te je stekla zvanje Master likovni umjetnik. Do sada je izlagala na dvadeset i dvije samostalne i četrnaest kolektivnih izložbi (2011.-2021.), u SAD – u, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. U razdoblju od 2006. do 2008. bila je stipendistica Ministarstva prosvjete i sporta Republike Srbije. U izdanju Moskovske Patrijaršije Ruske Pravoslavne Crkve u katalogu pod nazivom “Kršćanska umjetnost 2018.” objavljene su joj ikone u kolažu, a u katalogu “Kršćanska umjetnost 2019.” ikone u mozaiku. Tijekom 2020. godine osvojila je dvije prestižne nagrade: Veliku nagradu “Natječaja Mihajla Pupina” u Idvoru, Srbija i prvo mjesto na likovnom natječaju “Tehnologija budućnosti” u Ljubljani, Slovenija.

Izložba će biti otvorena sve do 30. travnja radnim danom od 18.30 – 19.30 sati, odnosno nakon promjene u ljetno računanje vremena od 19.30 – 20.30 (sat vremena nakon svetih liturgija) u prizemlju biskupske rezidencije.

U ime Grada Križevaca otvorenju je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

 

Ozren Bogdanović

Izvor: krizevci.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.