Ovo su glavni borbeni avioni (od kojih su mnogi ruski) iz zemalja koje graniče s Rusijom (FOTO)

S kakvim bi se avionima morali suočiti ruski MiG-ovi i Suhoji u slučaju sukoba s nekim od svojih susjeda? Russia Beyond odgovara na ovo pitanje

Ukrajinski Su-27 Javna domena
0
S kakvim bi se avionima morali suočiti ruski MiG-ovi i Suhoji u slučaju sukoba s nekim od svojih susjeda? Russia Beyond odgovara na ovo pitanje.Azerbajdžan

Azerbajdžan

Prvi lovački avioni na ovom abecednom popisu zemalja koje graniče s Ruskom Federacijom su ruski. Standardni presretač Azerbajdžanskih zračnih snaga nije nitko drugi do MiG-29. Stari znanac ruskih pilota.

Bjelorusija

Iako se vojni sukob Rusije s ovom zemljom čini vrlo malo vjerojatnim, u slučaju da do njega dođe, avioni s kojima bi se morala suočiti bili bi ruske proizvodnje. Glavni lovci Minska su MiG-29 i Su-27.

Bjeloruski lovac MiG-29.

Bjeloruski lovci Su-27.

Kina

Kinesko ratno zrakoplovstvo posjeduje veliku i raznoliku flotu od više od 3010 aviona, od čega je oko 2100 borbenih aviona.

Ruski piloti bi se mogli suočiti s modelima koji su projektirani u Rusiji i proizvedeni u njihovom azijskom susjedstvu.

Su-27 proizveden u Kini i preimenovan u Shenyang J-11.

Su-30MKK

Kina je 2010. u upotrebi imala 73 aviona Su-30MKK i 24 Su-30MKK2, pod oznakom Shenyang J-16.

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=N0gyDouXH4U&feature=emb_title

Ruski piloti bi se mogli suočiti i s domaćim lovcima kao što je Chengdu J-20 …

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=tNss2y__xGE&feature=emb_title

… s lovcem-bombarderom Xian JH-7A…

 

… ili s avionom Chengdu J-10 “Vigorous Dragon”, koji (barem iz profila) nalikuje europskom Typhoonu.

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=k3CpggGzPd0&feature=emb_title

Sjeverna Koreja

Otvoreni sukob Moskve i Pjongjanga? Najmoderniji lovac u Sjevernoj Koreji je MiG-29, a tu su i zastarjeli avioni kao što su MiG-21 ili Suhoj-7. Njihov trenutni operativni status nije poznat, iako su neki od njih prije sedam godina sudjelovali u paradi u čast Kim Jong-una.

 

 

Estonija

S obzirom na to da nije sposobna za zračnu borbu, protuzraču obranu Estonije, poput one Latvije i Litve, od 30. ožujka 2004. jamči NATO, koji svaka četiri mjeseca provodi rotaciju između svojih država članica. Estonija ima dva unajmljena školska aviona L-39, koja se u slučaju nužde mogu opremiti 7,62 mm mitraljezima, bombama ili raketama.

L-39

Finska

Okosnicu zračnih snaga ove zemlje koja se od Rusije osamostalila 1918. godine čini američki lovac F-18. Ova nordijska zemlja ima pedeset ovih čuvenih dvomotornih lovaca.

F-18

Gruzija

Ovoj kavkaskoj republici nedostaje lovaca. Imaju avione za blisku podršku Su-25 i školske avione L-39. Bez protuzračne obrane njihove bi baze bilo lako uništiti.

Kazahstan

Kao i druge države nastale raspadom SSSR-a, zračne snage ove zemlje uglavnom su opremljene sovjetskim i/ili ruskim avionima. Od Su-30 do MiG-31.

Su-30SM

Su-27

 

Latvija

Kao što je slučaj kod njezinog sjevernog susjeda, NATO je taj koji preuzima obranu zračnog prostora Latvije. Ova zemlja raspolaže helikopterima (proizvedenim u Rusiji), no ima samo transportne avione An-2.

Mi-8

Litva

Ova baltička republika obranu svojih zračnih granica također povjerava NATO-ovim ophodnjama. Poput svojih susjeda sa sjevera, Litvanci svoje pilote mogu obučavati na avionima L-39.

L-39

Mongolija

Zračne snage ove zemlje primile su 2019. godine iz Rusije dva lovca MiG-29. To su jedini ofenzivni avioni koje Mongolija ima u posjedu.

 

 

Norveška

Zahvaljujući nafti, ova skandinavska zemlja ima dobar obrambeni proračun, što joj omogućava da u svojim redovima ima jedan od najmodernijih rivala ruskih aviona, američki F-35 Lightning II.

Uz njega, Norvežani posjeduju još jedan poznati američki borbeni avion – Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon.

Poljska

Poljske zračne snage, dok čekaju dolazak F-35 koje su naručile iz SAD-a, posjeduju neobičnu mješavinu sovjetskih i američkih aviona. U njezinim je eskadronima najbrojniji lovac F-16, koji je u Poljskoj dobio naziv Jastrząb.

Uz američke lovce lete avioni koji su se pojavili u SSSR-u, poput višenamjenskog lovca MiG-29.

Ukrajina

Kao i u slučaju Bjelorusije, i Ukrajina ima lovce MiG-29 i Su-27.

Ukrajinski MiG 29

Autor: JAKOB OREHOV
Izvor: hr.rbth.com
https://hr.rbth.com/science/88140-lovci-ruski-susjedi?fbclid=IwAR0v33lqkz5PcSiIHvf2-UQ_vR8WMsuxOY6W4093pSXcj7MXOEqKDON-CA8
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.