Pad Čepikuća

Na današnji dan 1991. godine pod srpsko-crnogorsku-JNA okupaciju palo je herojsko selo Čepikuće, u okolici Dubrovnika

0

Na današnji dan 1991. godine pod srpsko-crnogorsku-JNA okupaciju palo je herojsko selo Čepikuće, u okolici Dubrovnika.

Od 1. listopada 1991. kada je počeo napad srpsko-crnogorskog i JNA agresora na Dubrovnik i jug Hrvatske, a pogotovo nakon pada Slanog 4. listopada, Čepikuće su bile neosvojivo mjesto za neprijateljsku vojsku gdje je hrvatska vojska pružala žestok otpor gotovo dva mjeseca. Zbog toga je podgorička ”Pobjeda” tome mjestu posvetila posebnu pozornost. Evo što je o borbama za Čepikuće pisao novinar ”Pobjede” Dražen Drašković:

”Kad smo prvi put čuli to ime ruke su nam bile na glavi, hvatale su nevjericu, i bol u kojima je naša svijest tražila odgovor na žrtve hercegovačkog rata. Tamo negdje u prvim danima oktobra, od tada su nastavila da žive u svakom našem tekstu, u svakoj vojničkoj priči, u tužbalicama majki i leleku očeva. U našoj potrebi za osvetom, naravno. Čepikuće. U ”Pobjedi” se za ovo hrvatsko selo čak koristio naziv ”hercegovački Vukovar”!

Nažalost, za nove neprijateljske ofenzive agresorske JNA, Čepikuće su dana 24. studenoga 1991. pale pod okupaciju, što je u Crnoj Gori dočekano s općim oduševljenjem. Nakon osvajanja Čepikuća i okupacije zapadno dubrovačkog primorja te dolaska nadomak Stona, neprijatelj je imao plan okupacijom Stona prodrijeti na Pelješac te tako strateški zaokružiti i olakšati daljnji prodor u dolinu Neretve. No već 1992. godine, u sklopu oslobodilačkih operacija hrvatske vojske na Južnom bojištu, Čepikuće su oslobodili pripadnici 1. i 4. gardijske brigade HV, 21. svibnja 1992.

Kao što je spomenuto, ”Pobjeda” je Čepikućama posvetila posebnu pozornost te dosta članaka. Među vojnicima agresorske JNA pjevalo se: ”Oj Tuđmane jel moguće, padoše ti Čepikuće!” Generala Radomira Eremiju, zapovjednika tzv. Titogradskog korpusa agresorske tzv. JNA zbog (privremenog) osvajanja Čepikuća posebno je pohvalio general Vladimir Boljević:

”Napad na Čepikuće, vaše lično angažovanje i komandovanje tom akcijom, samo je jedan od primjera vaše lične hrabrosti. Sa komandantom takvih osobina i kvaliteta bilo je zadovoljstvo izvršavati svaki zadatak.”

[Korištene informacije sa izvora: dogodilose.com]

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.