Papa Švicarskoj gardi: Budite svjedoci Krista i kulture uskrsnuća

U svojim tradicionalnim renesansnim uniformama jamče sigurnost Svetoga Oca te, srdačno i profesionalno, čuvaju ulaze u Grad Vatikan. Spomenuvši njihovo dragocjeno i velikodušno služenje Papi i Crkvi, papa Franjo je potaknuo Švicarske gardiste da postanu svjedoci uskrsloga Krista, da šire kulturu uskrsnuća, posebno u sredinama u životu u kojima prevladava kultura smrti

Izvor: pixabay.com
0

 

U svojim tradicionalnim renesansnim uniformama jamče sigurnost Svetoga Oca te, srdačno i profesionalno, čuvaju ulaze u Grad Vatikan. Spomenuvši njihovo dragocjeno i velikodušno služenje Papi i Crkvi, papa Franjo je potaknuo Švicarske gardiste da postanu svjedoci uskrsloga Krista, da šire kulturu uskrsnuća, posebno u sredinama u životu u kojima prevladava kultura smrti.

Napomenuvši kako se i njima dogodi da tijekom službe u Vatikanu, kao i u vremenu koje provode u Rimu, susretnu osobe koje je pogodila neka žalost, koje su izgubljene ili u potrebi, te očekuju svjetlost koja će im pomoći da se ponovno rode na novi život, Papa je članove Švicarske garde potaknuo da tim osobama upute neku utješnu riječ, neku bratsku gestu, kako bi postali uvjerljivi svjedoci uskrsloga Krista, živoga i prisutnoga u svakom vremenu. Na taj ćete način plodonosno živjeti svoj kršćanski poziv, ukorijenjen u krštenju, početku vjere – rekao je Papa.

Svjedoci Božje ljubavi

Biti Kristovi svjedoci znači također živjeti poslanje svakog kršćanina, i prenositi ga u svakodnevicu – primijetio je papa Franjo. Pozvani ste, tijekom boravka u Rimu, radosno svjedočiti svoju vjeru, kako bi brojne osobe koje susrećete, posebno na ulazima u Grad Vatikan, stekle lijep dojam o duhu kojim obavljate svoj posao. Od svakoga od vas tražim da se zauzmete kako bi svi koje susrećete u svojoj svakodnevnoj službi, članovi Kurije, kolege na poslu u raznim vatikanskim sredinama, hodočasnici i turisti, i preko vas mogli otkriti Božju ljubav prema svakom čovjeku. To je glavno poslanje svakog kršćanina! – istaknuo je Papa.

Potpora vjere u Krista

Trebate biti snažni, poduprti vjerom u Krista. Imate biti svjedoci i apostoli osobne obnove, kao i one u zajednici, jer od onih koji su u službi Svete Stolice ljudi očekuju potpuno posvećivanje i svetost života – napomenuo je Papa te dodao da život u vojarni poučava nekim etičkim i duhovnim načelima koja odražavaju mnoge vrijednosti kojima valja težiti i u životu, a među kojima je dijalog, dosljednost, ravnoteža u odnosima i razumijevanje.

Dana vam je mogućnost da iskusite trenutke radosti, ali i neizbježne trenutke teškoćā, tipične za iskustvo u zajednici. Ali, ponajviše – primijetio je Papa – imate mogućnost graditi zdrava prijateljstva i vježbati se u poštovanju posebnosti idejā drugih, te naučiti prepoznati u drugomu brata i sudruga s kojim možete mirno podijeliti dio puta. To će vam pomoći živjeti u društvu u ispravnom ponašanju, prepoznajući u kulturnoj, vjerskoj i društvenoj različitosti ljudsko bogatstvo, a ne neku prijetnju. To je posebno važno u svijetu u kojemu je, kao nikada dosad, vrlo veliko kretanje naroda i pojedinaca koji traže sigurnost i dostojan život – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Povijest koja se obnavlja

Papinska švicarska garda ustanovljena je 1506. godine, a jedan je od važnijih datuma u njezinoj povijesti 6. svibnja 1527. godine, kada su grad Rim napali njemački plaćenici. Tijekom njihove pljačke, Švicarci su se uzalud pokušavali oduprijeti napadu. Samo je 42 papinih vojnika, od ukupno njih 189, preživjelo u tom krvoproliću, u toj pljački Rima („sacco di Roma“). Međutim, uspjeli su skloniti papu Clementa VII. na sigurno, u Anđeosku tvrđavu, prošavši kroz tajni prolaz koji povezuje tvrđavu s Vatikanom. U spomen na taj povijesni događaj, prisega se vojnih novaka održava 6. svibnja, te će tako u ponedjeljak, u Vatikanu prisegu položiti 23 novaka, obnavljajući povijest toga vojnog tijela koje povezuje modernost i tradiciju.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=4o6mrJR8PVQ

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.