Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini

Autor: Dražen Zetić
0

»Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini« naziv je projekta pedagoginje Renate Burai koji je ostvaren uz potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U sklopu projekta u vlastitoj je nakladi početkom 2023. godine objavljena knjiga istoimenoga naziva autorskoga trija doc. dr. Renate Burai i prof. dr. art. Roberta Šimraka s Likovne akademije te izv. prof. dr. Rone Bušljete Kardum s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu.

Izdanje je osmišljeno kao spoj umjetnosti, hrvatske kulture, njegovanja hrvatskoga nacionalnoga identiteta i poučavanja. Uz predgovor čitateljima objavljen je kratki uvod i pregled o nastajanju glagoljice te prikazuje 28 slova uglate hrvatske glagoljice. Sva je slova umjetnički osmislio i oblikovao akademski slikar i profesor Robert Šimrak. Svako glagoljaško slovo povezano je s određenim hrvatskim kulturnim dobrom koje počinje prezentiranim slovom. U knjizi se prikazuje i način pisanja svakoga slova, a za vježbu pisanja dva su primjerka slova po kojima se može pisati te prostor za samostalne vježbe pisanja. Na kraju su izdanja prazne stranice namijenjene pisanju uglatom glagoljicom.

Knjiga »Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini« prije svega je zamišljena kao pomoćno nastavno sredstvo u izvannastavnoj aktivnosti učenja pisanja glagoljice. Ona je i sredstvo njegovanja hrvatske kulturne baštine i umjetnosti. Dijelovi su napisani i na engleskom jeziku. Izdanje ima 84 stranice, tvrdo je ukoričeno, formata je 210 x 297 mm. O cjelokupnom se projektu detaljnije može doznati na mrežnim stranicama www.ug.com.hr <http://www.ug.com.hr>. 

 

autor: T. B.

izvor: glas-koncila.hr

 

Saznajte više….

 

Izvor: /ug.com.hr/home/

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.