Misal kneza Anža Frankopana

Uskoro će dva mjeseca od kako je svjetlo dana ugledao roman "Misal kneza Anža Frankopana" prva knjiga otisnuta glagoljicom nakon više od jednog stoljeća i vrijeme je da je predstavim na dostojan način

0
Uskoro će dva mjeseca od kako je svjetlo dana ugledao roman “Misal kneza Anža Frankopana” prva knjiga otisnuta glagoljicom nakon više od jednog stoljeća i vrijeme je da je predstavim na dostojan način
Veliku zahvalnost izražavam Meštarskom zboru Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Zmajskom stolu u Karlovcu što su mi izašli u susret i za to prvo predstavljanje preuzeli organizaciju i ustupili reprezentativan prostor u Kuli nad Kamenitim vratima, čuvenu “Zmajsku dvoranu”.
* * * * *
Ovo književno djelo zanimljivo je najviše po tome što je to prva neliturgijska knjiga otisnuta glagoljicom nakon 235 godina i prva glagoljicom otisnuta nova knjiga 118 godina nakon posljednjeg izdanja Parčićevog misala (ako isključimo pretiske i neke brošure).
Radnja romana prati desetak godina života kneza Anža Frankopana od vremena kad je izgubio grad Brinje i svoje druge posjede, njegov boravak u Veneciji i susret s tiskarskim umijećem, odlazak u Kosinj i pokretanje prve hrvatske tiskare i svega onoga što je učinio da bi Hrvati tiskali knjige na svom jeziku i svom pismu – glagoljici, pa sve do povratka otetih posjeda i trijumfalnog ulaska u brinjski kaštel Jelovik.
Osim o samom djelu, na predstavljanju ću govoriti i o pravilima pisanja glagoljicom suvremenim hrvatskim jezikom koja sam razvio u procesu nastanka djela, a kao poseban simboličan dar uputit ću nazočne kako preuzeti i koristiti računalni glagoljski font kojim je ovo djelo napisano.
Predstavljanje će voditi urednik romana dr. sci. Ivan Mance , koji će dati i širi kontekst glavne radnje – nastanka hrvatskog Prvotiska, čuvenog “Misala po zakonu rimskog dvora” otisnutog 1483. godine u Kosinju
Nakladnik romana je KVAKA iz Velike Gorice, a sunakladnik Društvo prijatelja glagoljice – DPG – Zagreb. Predstavljanje je u srijedu 11. listopada 2023. s početkom u 19 sati.
Ulaz je slobodan.
Zainteresirani će moći kupiti knjigu po promotivnoj cijeni od 70 € (redovita cijena u slobodnoj prodaji je 99 €) te dobiti prigodnu posvetu autora na glagoljici ili latinici.
Knjiga je otisnuta na kvalitetnom papiru, dvobojno u glagoljskoj tradiciji crno i crveno, u B5 formatu, šivana, tvrdo uvezana i u platnenom omotu te s vrpcom za označavanje stranica.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.