Platili smo Crkvi Srbije još 479.644€, doslovno joj je iskeširano STO PUTA VIŠE iz državnog budžeta nego svim ostalim crkvama i vjerskim zajednicama u CG

Coat of arms of Serbian Orthodox Church
0

U manastiru Stanjevići, podno Lovćena, zadužbini Petrovića-Njegoša, sinoć je otvorena (na slici gore), kako su naveli, „zavjetna biblioteka” pokojnog Amfilohija Radovića, a „u čijem sklopu se nalazi i spomen soba”

Ovo je plaćeno novcem svih građana, iz državnoga budžeta u iznosu: 479.644,00€.

Crkva Srbije je taj novac izvukla na temelju amandmana eks poslanika Marka Milačića na Zakon o budžetu Crne Gore za 2022.

Prema istom zakonu, dakle samo iz državnoga budžeta — ne računajući keš izdvajanja iz opštinskih i budžeta državnih firmi, te darivanje opštinskih parcela i druge segmente — tokom prošle godine su ogranci Crkve Srbije u Crnoj Gori dobili dodatnih: 584.644,00€.

Na to, još oko MILION eura opredijeljeno je iz budžeta države za svetosavsku gimnaziju na imanju privatnog tajkuna u Podgorici.

U odnosu na sve ostale crkve i vjerske zajednice, ograncima Crkve Srbije u Crnoj Gori je iz državnog budžeta iskeširano doslovno STO PUTA VIŠE.

Poređenja radi, na temelju podataka iz marta 2023. godine Ministarstva pravde, koje preko posebnog direktorata realizuje finansiranje iz budžeta za crkve i vjerske zajednice — a to se doslovno svodi na finansiranje Crkve Srbije — za 2022. godinu sve ostale crkve i vjerske su dobile „kusur”, a neke ni „žutu banku”:

 – Crnogorska pravoslavna dobila je 5.389,58€

– Islamska zajednica Crne Gore dobila je 10.187,10€

– Nadbiskupski ordinarijat Bar dobio je 0 (nula €)

– Biskupski ordinarijat Kotor dobio je 0 (nula €).

Izvor: www.antenam.net

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.