POČETAK KRAJA UVOZNO-RENTIJERSKE EKONOMIJE

Sabor je danas velikom većinom glasova promijenio Zakon o civilnoj zaštiti i dao veće ovlasti Nacionalnom stožeru zbog velike opasnosti od širenja korona virusa. Odmah je donesena odluka o stupanju na snagu oštrih mjera na području cijele države. U ponoć će se na razdoblje od mjesec dana zatvoriti sve uslužne djelatnosti, osim benzinskih crpki, pekarnica i malih trgovina prehrambenim artiklima. U sljedećem razdoblju će također biti zatvorene granice prema svim susjednim državama i otkazani međunarodni letovi iz Hrvatske

foto: pixabay
0

Sabor je danas velikom većinom glasova promijenio Zakon o civilnoj zaštiti i dao veće ovlasti Nacionalnom stožeru zbog velike opasnosti od širenja korona virusa. Odmah je donesena odluka o stupanju na snagu oštrih mjera na području cijele države. U ponoć će se na razdoblje od mjesec dana zatvoriti sve uslužne djelatnosti, osim benzinskih crpki, pekarnica i malih trgovina prehrambenim artiklima. U sljedećem razdoblju će također biti zatvorene granice prema svim susjednim državama i otkazani međunarodni letovi iz Hrvatske.

Sve te mjere će biti veliki udar na domaću ekonomiju u kojoj 20 posto čini turizam. Može se reći da je sezona već propala jer će vladati psihoza još nekoliko mjeseci nakon kraja epidemije i građani se neće odlučivati na inozemna putovanja. Krah turističke sezone će Hrvatsku baciti u duboku recesiju što će prvo pogoditi tržište nekretnina koje je poraslo iznad svake razumne razine.

Može se očekivati rapidno slabljenje kune zbog redukcije priljeva deviza i mjere HNB-a neće biti dovoljne da se to ublaži. Zatvaranje granica na mjesec dana će također dovesti do velikog poremećaja u opskrbi osnovnim živežnim namirnicama jer smo uništili poljoprivredu i prehrambenu industriju te potpuno ovisimo o uvozu. Sve to će nakon što se situacija stabilizira i kriza prođe dovesti do promjene ekonomske politike.

Građani koji su mahnito gradili apartmane na obali i tako uništavali prostor će shvatiti da im je to postalo neisplativo jer će svoje nekretnine moći dati samo u trajni najam podstanarima koji u Dalmaciji jako teško riješavaju stambeno pitanje. Slavonija koja je 30 godina zapuštena, poharana ratom i privatizacijskom pljačkom će napokon prodisati. Brojni građani koji su napustili istok Hrvatske će se polako početi vraćati jer će zbog slabljenja kune i kraha uvoznog lobija ponovno biti isplativa poljoprivredna i industrijska proizvodnja. To će za nekoliko godina dovesti do zamjetnog rasta plaća u Slavoniji koja je najsiromašnija regija.

Razni lokalni šerifi koji trguju prostornim planovima i tako kupuju birače će uskoro završiti u zatvoru što će omogućiti razvoj industrije i poljoprivrede te održivog turizma na Jadranu jer se više neće moći graditi apartmane kako se godinama radilo. Dalmacija će napokon postati građanskija jer razni birtijaši više neće moći postavljati terase na javnom prostoru kako im se prohtije i morati će se pridržavati komunalnog reda.

Enormni iznosi koji su potrošeni na poticaje u poljoprivredi nisu dali nikakve rezultate što govori da su u tom sektoru na djelu brojne prijevare. Neke od njih je već počeo istraživati OLAF jer smo članica Europske unije. Razni političari koji su na taj način kupovali socijalni mir u Slavoniji će također završiti iza rešetaka. Sve to će dovesti do kraja uvozno-rentijerske ekonomije re razvoja poljoprivrede i industrije. Cijela priča s korona virusom je odličan poticaj da Hrvati počnu drugačije razmišljati i promijene prioritete u poslovanju.

 

Izvor: Hrvatske vijesti

facebook status

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.