Predstavljanje knjige “Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja”

0

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti poziva na predstavljanje knjige “Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja”, priređivača akademika Franje Šanjeka i dr.sc. Branke Grbavac, a u izdanju Školske knjige.

Predstavljanje će se održati u utorak, 13. ožujka 2018. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Uvodnu riječ će održati akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a leksikon će predstaviti: akademik August Kovačec, doc. dr. sc. Tomislav Galović, dr. sc. Ante Žužul, akademik Franjo Šanjek i dr.sc. Branka Grbavac uz moderiranje mr. sc. Denivera Vukelića.

O KNJIZI: 

Prvi put u Hrvatskoj objavljen je priručnik na gotovo 900 stranica koji na sustavan način prikazuje razvoj kulture, znanosti i umjetnosti na našim prostorima u srednjem vijeku. U njemu se obrađuju ponajprije osobe, događaji i pojmovi koji se u literaturi o hrvatskome srednjem vijeku često spominju, ali se posebno ne obrađuju ili pak autore, tekstove, pojave koji služe kao izvor građe ili kao kronološka ili kulturna usmjerenost.

Autori tekstova su eminentni stručnjaci i poznavatelji kulturne baštine hrvatskoga srednjovjekovlja, a Leksikon je tematski podijeljen u tri cjeline (abecedni pojmovnik s preko 700 pojmova, osoba i događaja, Opći pojmovi i zemljopisna imena i Kronologija) kojim se dobiva uvid u tisuću godina povijesti koja se zbivala na prostorima koje danas baštinimo, a koje smo kao narod oplemenili pisanom kulturom koja je u razdoblju srednjega vijeka bila trojezična i tropismena.

Leksikon je obogaćen nizom ilustracija u boji i u njemu je sažeto prikazano bogatstvo nacionalne kulturne baštine u europskom i svjetskom kontekstu. On svjedoči kako Hrvati nisu bili samo posrednici europske kulture nego i njezini autentični sukreatori. Leksikon je nastao u suradnji Školske knjige i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a namijenjen je znanstvenoj, ali i široj javnosti zainteresiranoj za hrvatsku povijest i kulturnu baštinu te njezinu uključenost u širi europski kontekst.

                           

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.