Prigodna poštanska marka “Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba”

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. studenog prigodnu poštansku marku Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba. I na ovaj način želi se odati priznanje životu jednog od najvećih humanitaraca hrvatskog naroda koji je preminuo na glasu svetosti 2019. godine

0

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. studenog prigodnu poštansku marku Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba. Naklada izdanja iznosi 100 tisuća primjeraka, a autor marke je Zoran Čapalija, koji je za tisak prilagodio fotografiju autora Ratimira Delorka. Marka je izdana u arčiću od devet maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost marke izražena je slovnom oznakom A koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Prigodna poštanska marka “Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba”

Pater Antun Cvek bio je svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i siromašnih osoba. Poznat je i kao „dobri duh Zagreba“ i jedan od najvećih humanitaraca hrvatskog naroda. Rođen je u Bizeku kod Zagreba 10. veljače 1934. godine. Izučio je zanat za autolimara, položio majstorski ispit i zaposlio se u ZET-u gdje je radio od 1957. do 1967. godine. Te godine pristupa Družbi Isusovoj te studira filozofiju i teologiju. Zaredio se za svećenika 1974. godine. Od 1969. godine pa sve do smrti (2019.) rukovodi apostolatom starih i nemoćnih osoba.

Prigodna poštanska marka “Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba”

Bez obzira na vremenske uvjete, neovisno je li ponedjeljak, srijeda ili nedjelja, p. Cvek odlazio je najpotrebnijima koji su su ga željno iščekivali.

Pater Antun Cvek u župi Presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu osnovao je tzv. „Prvu karitativnu grupu“ za posjete potrebitima 1969 godine. U isto vrijeme utemeljio je i „Zajednicu kršćanske ljubavi“ kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu. Iz tog apostolata 1990. rađa se i Katolička udruga „Kap dobrote“ za pomoć najpotrebnijima koju je osnovao zajedno sa svojim suradnicima. Sudjelovao je i u utemeljenju Zaklade „Biskup Josip Lang“ 2002. čiji je suosnivač i u čijem je radu sudjelovao pomažući osobama na kraju svoga životnog puta u Domu-Biskup Josip Lang u Maloj Gorici blizu Petrinje.

Svaki dan, već niz godina, korak po korak, noge patera Cveka vodile ga u posjetu onima koji su ostali sami, zaboravljeni i ostavljeni od svih… Bez obzira na vremenske uvjete, neovisno je li ponedjeljak, srijeda ili nedjelja, p. Cvek odlazio je najpotrebnijima koji su su ga željno iščekivali.

„Čovjeku je najpotrebniji čovjek! Najvažnije čovjek nosi u sebi. Ne može netko drugima dati ako ni sam nema, mora sam imati u sebi osjećaj ljubavi, dobrote prema potrebitima“, misao je koja p. Cveka vodila u njegovom radu.

Preminuo je na glasu svetosti 2019. u 85. godini života. Za života je dobio mnoga priznanja te ga je za životno djelo odlikovao predsjednik RH odličjem Reda Danice hrvatske.

 

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.