Prije 78 godina svetac SPC Lipovac održao zdravicu fašističkom komandantu Pirciju Biroliju

0
Na jučerašnji dan, 18. oktobra 1942. godine, mitropolit SPC na Cetinju Joanikije Lipovac, održao je pozdravni govor u čast Pircija Birolija, komandanta fašističkih snaga u Crnoj Gori. Lipovac je u aprilu 1941. dočekao talijanske fašiste kada su okupirali Cetinje.

U maju 1941. Lipovac je u Cetinjskom manastiru dočekao okupatorovog kralja Vitorija Emanuela II. Lipovac je 12. jula 1941. bio učesnik “Petrovdanskog sabora”“ na kome je proglašena “Nezavisna Crna Gora” pod pokroviteljstvom fašističke Italije.

Lipovac je sve vrijeme rata agitovao protiv partizana i znatno je pospješio bratoubilački rat. Bio je odani saradnik i talijanskih i kasnije njemačkih fašista i duhovni vođa četničkog pokreta.Vjerovali ili ne, ovog fašističkog kvislinga, bez ikakvog poštovanja u narodu, Amfilohije Radović i Sinod SPC su u maju 1999. proglasili za svetitelja.

Na banketu prije 78 godina, Lipovac je između ostaloga rekao: “…I dogodilo se čudo neviđeno i neviđeno pod okupacijom: gospodari i robovi, Italijani i Crnogorci postadoše saradnici protiv strašnog zla (NOP-a) i za kratko vrijeme zajednički oslobodiše Crnu Goru od komunističkog pakla!”ž

Cijelu zdravicu Lipovca koju je održao u čast Birolija, možete pročitati sa faksimilâ iz knjige Radoja Pajovića “Pavle Đurišić” (Podgorica, 2005).

 

Priredio: Miroslav Ćosović

Izvor: cdm.me

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.