PROTJERIVANJE HRVATSKIH INSTITUCIJA IZ NJIHOVIH PROSTORA U BOKI KOTORSKOJ

Očitovanje Zajednice bokeljskih Hrvata na proglas Hrvatskog nacionalnog vijeću Crne Gore, da ih se tjera iz Doma kulture Josipa Markovića iz Donje Lastve

Hrvati Boke kotorske kroz povijest (sjećanja i zaboravi)“
0

Očitovanje Zajednice bokeljskih Hrvata na proglas Hrvatskog nacionalnog vijeću Crne Gore, da ih se tjera iz Doma kulture Josipa Markovića iz Donje Lastve

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore je danas medijima uputilo Proglas da im je najavljeno od Općine Tivat da napuste prostorije Doma kulture Josip Markovića u Donjoj Lastavi kojem djeluje HNVCG, Dux Croatorum, Radio Dux. U bitnom se u Proglasu navodi:

“Umjesto da se oduzeti Dom vrati hrvatskoj zajednici ,Hrvati se tjeraju iz Doma. Pristajali smo na sve nepravedne uvjete koje je Općina Tivat od nas tražila. Bili  smo jedini zajmoprimac u Općini koji je morao svaka tri mjeseca slati izvješća, dokaze o plaćenim računima, izvode iz banke, ulaz sredstava, izlaz sredstava itd. Neki zakoni važe samo za Hrvate. Na kraju i u Ugovoru stoji da će , ako  bude Domom upravljala u dobroj vjeri, prilikom produžetka ugovora Hrvatska krovna zajednica imati prednost. Nekoga ne obvezuje ni javno dana riječ pred dvama predsjednicima država i visokim dužnosnicima i Republike Hrvatske i Crne Gore da će biti razmatrana opcija o dugoročnom zakupu ili prodaji objekta hrvatskoj zajednici.  Bio bi to treći put da Hrvati kupuju ovaj Dom.”

Polazeći od ove vijesti Zajednica bokeljskih Hrvata upozorava na Ustavne i zakonske obveze u odnosu na manjinske narode Crne Gore i poziva nadležne u Općini Tivt da preispitaju takvu odluku.

Naime, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osnovano je temeljem Zakona o manjskim pravima i slobodama CG. Hrvatsko nacionalno vijeće je osnovana u cilju manjskih organiziranja hrvatske manjinske nacionalne zajednice i njezinih pripadnika i to posebno u cilju “izražavanja, čuvanja, razvijanja, prenošenja i javnog izražavanja nacionalnog, etničkog, kulturnog, vjerskog i jezičnog identiteta, kao dijela njihove tradicije.”

Dakle, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore predstavlja hrvatsku nacionalnu zajednicu u cilju očuvanja njezinog nacionalnog identiteta i unaprjeđenja svojih sloboda i prava.

Možebitna upravna odluka lokalne vlasti kojim bi se, uz izvršavanje svih ugovornih obveza, onemogućilo Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, korištenje adekvatnog prostora mogao bi biti atak na očuvanje manjskih prava hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori. Odluka o ovom pitanju ne smije biti vezana uz stranačke aktivnosti i treba biti lišena svakog političkog revanšizma ili posljedica stranačkih borbi. U tom smislu Zajednica bokeljskih Hrvata još jednom poziva čelnika Općine Tivat da izmjene odluku koja ide na štetu hrvatske nacionalne zajednice.

 

Izvor: zbh.h

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.