Zajednica bokeljskih Hrvata: Deklaracija o pravima bokeljskih Hrvata i Hrvata Bara

Zajednica bokeljskih Hrvata je u prosincu 2020. g. uputila u Hrvatski sabor prijedlog teksta Deklaracije o pravima bokeljskih Hrvata i Hrvata Bara. Prijedlogu teksta je prethodnu usmenu suglasnost dao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore g. Zvonimir Deković uz poruku da će isti kasnije i pismeno podržati. Kasnije je isti ipak u Hrvatskom sabor (sjednica je održano u prosincu 2021.g. Zajednicu bokeljskih Hrvata je zastupao podpredsjednik g. Luka Perković) zauzeo i javno iznio stav da Deklaracija nije potrebna bokeljskim Hrvatima jer ostvaruju dovoljnu razinu zaštite kroz postojeća rješenja i institucionalnu pomoć

0

Zajednica bokeljskih Hrvata je u prosincu 2020. g. uputila u Hrvatski sabor prijedlog teksta Deklaracije o pravima bokeljskih Hrvata i Hrvata Bara. Prijedlogu teksta je prethodnu usmenu suglasnost dao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore g. Zvonimir Deković uz poruku da će isti kasnije i pismeno podržati. Kasnije je isti ipak u Hrvatskom sabor (sjednica je održano u prosincu 2021.g. Zajednicu bokeljskih Hrvata je zastupao podpredsjednik g. Luka Perković) zauzeo i javno iznio stav da Deklaracija nije potrebna bokeljskim Hrvatima jer ostvaruju dovoljnu razinu zaštite kroz postojeća rješenja i institucionalnu pomoć.

Deklaracija predstavlja dokument kojim se opisuju i razrađuju prava koja trebaju ostvariti bokeljski Hrvati pred tijela Republike Hrvate te institucionalno djelovanja za ostvarivanje te način kontrole i nadzore ostvarivanja tih prava. Riječ je o dokumentu koji obvezuje sve Vlade Republike Hrvatske i omogućava svim pripadnicima naroda ravnopravno ostvarivanje označenih prava. Isto tako ovime se omogućuje sustavna briga i transparentno djelovanje. Tim više čudi da se oko ovog dokumenta nije postigao konsenzus svih predstavnika bokeljskih Hrvata. U nastavku ukratko iznosimo prava koja su predviđena Deklaracijom za pripadnike bokeljskih Hrvata i Hrvata Bara (misli se naravno na pripadnike naroda koji žive na svojim stoljetnih ognjištima u Boki kotorskoj i Baru).

Politička prava

Predviđena je obveza RH da se zalaže za izmjenu izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori tako da se omogući zastupljenost predstavnika hrvatske manjine u parlamentu. Zakonodavno rješenje u Crnoj Gori ne jamči zastupljenost hrvatskog naroda u parlamentu, a stanje podjela i svađa jasno ukazuje na žurno ostvare izmjene u pogledu izbora hrvatskog manjinskih predstavnika. Bitno je naravno omogućiti visoka demokratska načela ravnopravne političke utakmice svih kandidata.

Izborna praksa RH, jamči pojedinim nacionalnim manjinama fiksna mjesta u Saboru RH.

Glasači , pripadnici nacionalnih manjina biraju svoje izaslanike u Saboru na posebnim manjinskim listama.

Te liste ne prejudiciraju broj kandidata za mjesto izaslanika, niti preferiraju stranačku pripadnost.

Gospodarska, socijalna, obrazovna, zdravstvena, kulturna prava

Predviđeno je obveza pružanja potpore institucijama obrazovanja, zdravstva, kulture, medija te osobito institucijama Katoličke Crkve. Potpora se ogleda primarno u financijskom i kadrovskom smislu.

Također, potpora Projektima kojima se potiče ulaganje u razvoj i zapošljavanje u područjima u kojima će to najbolje doprinijeti zaustavljanju iseljavanja Hrvata i njihovom povratku predstavljaju jedan od prioriteta.

Predviđena je mogućnost mikro kreditiranje obiteljskih gospodarstava i malog i srednjeg poduzetništva Hrvata u Crnoj Gori, kao i poticanje ulaganja tvrtki iz Republike Hrvatske, a koje će doprinijeti opstanku, ostanku i povratku Hrvata.

Razvijanje predškolskih i školskih ustanova jedan je od prioriteta ove inicijative.

Tradicijska obilježja

Obveza RH-a poduzimati aktivnosti na očuvanju svih kulturnih i tradicionalnih dobara koja je stvarao hrvatski narod u tisućljetnoj nazočnosti na prostorima Boke kotorske i sadašnje Crne Gore, sa posebnim naglaskom tradicije Bokeljske mornarice 809 kao hrvatskog tradicijskog kulturnog dobra.

Nadzor provedbe Deklaracije

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske jednom godišnje podnese izvješće Hrvatskom saboru o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Koristimo ovu priliku još jednom ukazati na bitnost ove inicijative i javno pozvati predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća CG-a da podrže ovu inicijativu, dok će se se tekst Deklaracije dostaviti svakom od članova osobno kako bi se upoznali s inicijativom i kako bi se otklonio mogući šum u komunikaciji.

Tekst prijedloga Deklaracije o pravima bokeljskih Hrvata i Hrvata Bara prenosimo u cijelosti:

Deklaracija o Hrvatima Boke kotorske i Bara

– zalaganje RH da se izmjenom izbornog zakonodavstva Crne Gore priznaju Hrvatima mogućnost izbora predstavnika neovisno o izlaznosti, sukladno izbornoj praksi RH.

– da u ime Republike Hrvatske, kao države članice EU, i nadalje, kontinuirano i snažno podržavaju europski i euroatlantski put Crne Gore koji će pomoći da se europske vrijednosti u cijelosti ugrade u njezin pravni sustav, uz uvažavanje njezinih posebnosti;

– da nastave pružati potporu institucijama obrazovanja, zdravstva, kulture, medija te institucijama Katoličke Crkve u Crnoj Gori, pozdravljajući dosadašnje napore , treba učiniti iskorak u obliku posebne financijske pomoći institucijama od strateškog značaja za Hrvate u Crnoj Gori uz puno poštivanje njihove programske i kadrovske neovisnosti i principa projektnog poslovanja usmjerenog na ostvarivanje realnih potreba i rješavanje konkretnih problema;

– da se značajnije podupiru projekte kojima se potiče ulaganje u razvoj i zapošljavanje u područjima u kojima će to najbolje doprinijeti zaustavljanju iseljavanja Hrvata i njihovom povratku;

– da nastave djelovati u skladu sa Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH-a, uključujući mikro kreditiranje obiteljskih gospodarstava i malog i srednjeg poduzetništva Hrvata u Crnoj Gori te da u skladu s mogućnostima, potiču ulaganja tvrtki iz Republike Hrvatske, a koje će doprinijeti opstanku, ostanku i povratku Hrvata

– da nastave poticati na još aktivniju suradnju sve lokalne, županijske i državne subjekte i predstavnike Republike Hrvatske koji imaju iskustva u korištenju sredstava iz europskih i drugih programa u pripremi budućih projekata i prekogranične suradnje koja bi odgovorila na realne potrebe pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori

– podupirati sve projekte uspostave prometnih koridora u kopnenom. pomorskom i zračnom prometu koji bi olakšali međusobnu komunikaciju između građana i gospodarstva dvaju zemalja.

– podupiranje očuvanju svih kulturnih i tradicionalnih dobara koja je stvarao hrvatski narod u tisućljetnoj nazočnosti na prostorima Boke kotorske i sadašnje Crne Gore, sa posebnim naglaskom tradicije Bokeljske mornarice 809 kao hrvatskog tradicijskog kulturnog dobra.

– da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske jednom godišnje podnese izvješće Hrvatskom saboru o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

− pozivanje nadležnih institucija RH da sudjeluju u organiziranju obrazovnih, kulturnih, medijskih institucija osobito mreže predškolskih, školskih institucija bokeljskih Hrvata, kao i osnivanje adekvatne institucije za istraživanje, očuvanje povijesti i kulture bokeljskih Hrvata.

Izvor: zbh.hr

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.