Protumađarski prosvjedi krvavim sukobom u Bednji

Na današnji dan 3. rujna 1883. kulminirali su protumađarski prosvjedi krvavim sukobom u Bednji. Kada su ranije 7. kolovoza 1883. postavljene su dvojezične hrvatsko-mađarske table s grbom na zgradi hrvatsko-slavonskog ureda Kraljevskog hrvatsko-ugarskog financijskog odjeljenja (ministarstva) što je izazvalo velike prosvjede i nerede diljem Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije

0
Na današnji dan 3. rujna 1883. kulminirali su protumađarski prosvjedi krvavim sukobom u Bednji. Kada su ranije 7. kolovoza 1883. postavljene su dvojezične hrvatsko-mađarske table s grbom na zgradi hrvatsko-slavonskog ureda Kraljevskog hrvatsko-ugarskog financijskog odjeljenja (ministarstva) što je izazvalo velike prosvjede i nerede diljem Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.
Odluku o donošenju dvojezičnih natpisa donosi ravnatelj Antal David, koji je već ranije izazvao nezadovoljstvo smjenom hrvatskog ravnatelja Ivana Bartolovića, poznatog po tome da je otkrio nepravilnosti u zajedničkom proračunu na štetu Hrvatskog Kraljevstva.
Sukobi su ubrzo izbili diljem Hrvatske-Slavonije između narodnjaka i pravaša naspram liberala i unionista (mađarona), posebice u Zagrebu gdje 15. kolovoza dolazi do većih nereda. Iako su nezadovoljstva urodila plodom i pozivanjem na Ustav donesen 1868. zbog kojeg su maknuti dvojezični natpisi u Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj. Sam čin je doveo do pada hrvatskog bana Ladislav grofa Pejačevića i podbana, te dolazak komesarijata za smirivanje nereda. 
Smjena bana Pejačevića u prosincu 1883. godine otvorila je mogućnost unionistima da vrše pritisak i utjecaj na dolazak novog promađarskog bana, zloglasnog grofa Dragutina Khuena Hedervaryja čime će se produbiti ustavna i dualistička kriza, posebice oko politike kraljevskih željeznica.
Upravo u tim danima seljaci Bednje i okolice se okupljaju oko mosta u Bednji kojeg okupiraju. Razlog tome biva pogrešna vijest da dolaze Mađari s dvojezičnim grbovima i uzbuna izazvana pucnjevima s lokalnog proštenja.
Kada su uvidjeli da ne postoji opasnost oni se povlače i slave, mahom u lokalnim krčmama i kletima. U tom pripitom stanju dočekuje ih omanja husarska postrojba hrvatskog domobranstva, na koju pijani seljaci navaljuju zazivajući slavu bana Josipa grofa Jelačića. U tom nemilom krvavom događaju smrtno je stradalo nekoliko seljaka i više je bilo ranjenih, a sam događaj pogodio je dolasku bana Khuena Hedervaryja u prosincu 1883. godine.

Slika: zajednički srednji hrvatsko-ugarski grb (inačica prije pripojenja Bosne i Hercegovine)
Kraljevina Hrvatska
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.