Prvi svetac Kine umro je mučeničkom smrću u Wuhanu

“Živio sam u Kini za Kineze i sada sam sretan što sam umro za njih.”, Pascalu Angelicusu Melotto (1864.-1923.)

0
 

Prvi kanonizirani svjedok vjere u Kini umro je mučeničkom smrću gušenjem na križu u Wuhanu, epicentru današnje pandemije koronavirusa.

Sv. Jean-Gabriela Perboyrea, misionara sv. Vinka Paulskog iz Francuske, izdao je jedan od njegovih katekumena za novac, nakon čega je svezan u lance, mučen, privezan za drveni križ i zadavljen do smrti u Wuhanu 1840. godine.

Sveci mučenici iz Wuhana prikladni su zagovornici onima koji danas pate od COVID-19

Dr. Anthony Clark, profesor kineske povijesti, proveo je neko vrijeme u Wuhanu istražujući život sv. Jean-Gabriela Perboyrea i sv. François-Régis Clet, još jednog svećenika lazarista iz 19. stoljeća mučenog u Wuhanu, prenosi Catholic News Agency.

Clark je rekao da su sveci mučenici iz Wuhana posebno prikladni zagovornici onima koji danas pate od COVID-19.

“Sv. Perboyre i Clet ubijeni su davljenjem; umrli su jer nisu mogli disati”, rekao je. “Kako ne bi bili prikladni zagovornici u ovoj bolesti?!”

“Sretan sam što umirem za Kineze”, rekao je misionar na samrti

“Od muka koje je Perboyre doživio bilo je i neprestano udaranje u donjem dijelu leđa, a bio je prisiljen i klečati na razbijenom staklu. Zasigurno je, stoga, poznavao agonije fizičke patnje i bio bi dobra utjeha onima koji sada pate od ovog virusa.”

Wuhan, danas poznat kao izvorište pandemije koronavirusa, nekoć je bio baza za katoličke misionare koji su u gradu osnovali katoličke bolnice.

Ispred Centralne bolnice u Wuhanu kip je talijanskog misionara, mons. Eustachiusa Zanolija, a na pločici ispod njegova poprsja na kineskom i engleskom jeziku piše: “Monsinjor Eustachius Zanoli iz Italije bio je prvi biskup Rimokatoličke Crkve u Istočnom Hubeiju. 1886. pozvao je Kćeri milosrđa u Wuhan kako bi služile, a 1880. osnovao je katoličku bolnicu Hankou, koja je postavila temelje za razvoj bolnice broj 2 u Wuhanu (1955.), a potom i Centralne bolnice u Wuhanu (1999.).”

Druga obližnja ustanova koja pruža pomoć oboljelima od koronavirusa je bolnica Wuhan Jinyintan, čije korijene možemo pratiti od bolnice za zarazne bolesti koju su osnovali franjevački misionari 1926. godine tj. Memorijalne katoličke bolnice Otac Mei u Hankouu.

Ime je dobila po fra Pascalu Angelicusu Melotto (1864.-1923.), talijanskom franjevcu misinnjzfjjkj,l.m..s.hćaćčlčllkonaru, mučenom u Wuhanu, koji si je nadjenuo kinesko ime fra Mei Zhanchun. Otet je za otkupninu, a zatim ubijen otrovnim metkom 1923. godine.

“Sretan sam što umirem za Kineze”, rekao je misionar na samrti, navodi se na web stranici Franjevačkog reda. “Živio sam u Kini za Kineze i sada sam sretan što sam umro za njih.”

Mnogi su misionari otišli u Kinu u 19. stoljeću sa spoznajom da se više nikada neće vratiti

Memorijalnu katoličku bolnicu Otac Mei u Hankou vodile su sestre franjevke sve dok misionari nisu bili protjerani iz Kine 1952. nakon kineske komunističke revolucije.

“Katolička zajednica u Wuhanu pretrpjela je velike patnje tijekom kulturne revolucije. Kroz to su vrijeme skrivali nadgrobne spomenike svetaca Perboyrea i Cleta kako bi ih zaštitili, budući da su bili duboko odani tim mučenicima”, rekao je Clark.

“Dok sam bio tamo, posjetio sam sjemenište u kojem su sada prikazane dvije nadgrobne ploče; katolici Wuhana njeguju veliku pobožnost prema Euharistiji i članovima družbe sv. Vinka Pualskog, kao što su Perboyre i Clet, koji su umrli za njih i prolili svoju krv u tom gradu“, dodao je.

Mnogi su misionari otišli u Kinu u 19. stoljeću sa spoznajom da se više nikada neće vratiti.

Sveta Terezija iz Lisieuxa bila je posebno posvećena Jean-Gabrielu Perboyreu

“Ne znam što me čeka na putu koji se otvara preda mnom: bez sumnje to je križ, dnevni kruh misionara. Čemu se boljem možemo nadati propovijedajući raspetoga Boga?”, napisao je Perboyre u pismu tijekom svog putovanja u Kinu.

Perboyreovi posmrtni ostaci poslije su premješteni u Pariz u matičnu kuću sv. Vinka. Danas se njegov grob nalazi u bočnoj kapeli u istoj crkvi u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo sv. Vinka Paulskog. Beatificirao ga je 1889. godine papa Lav XIII.

„Sveta Terezija iz Lisieuxa bila je posebno posvećena Jean-Gabrielu Perboyreu i u osobnom je molitveniku držala svetu sličicu posvećenu njemu”, istaknuo je dr. Clark.

Danas katolici u Wuhanu njeguju posebnu pobožnost prema sv. Françoisu i sakramentu pokore

Na kanonizaciji Jean-Gabriela Perbojera 1996. godine, sv. Ivan Pavao II. je rekao: “Na ulicama na koje je poslan našao je Kristov križ. Svakodnevnim oponašanjem svoga Gospodina, poniznošću i nježnošću, potpuno se poistovjetio s Njim… Nakon što je mučen i osuđen, proživljavajući Isusovu muku s nevjerojatnom sličnošću, umro je poput Njega smrću na križu.”

Sv. Ivan Pavao II. kanonizirao je i François-Régisa Cleta u listopadu 2000. godine, zajedno s još 33 misionara i 87 kineskih katolika koji su mučeni u vrijeme dinastije Qing (1644.-1911.).

Danas katolici u Wuhanu njeguju posebnu pobožnost prema sv. Françoisu i sakramentu pokore, primijetio je Clark.

Katolici u Wuhanu “poznati su po dugačkim redovima pred ispovjedaonicama, a ispovijedaju ih svećenici najvjerniji autentičnim učenjima Crkve; oni su divni svjedoci“, rekao je.

“Rijetke su crkve bez kipa sv. Françoisa, a ponegdje je jaka pobožnost i prema sv. Vinku Paulskom. Vjera je tamo snažna, čak je i procvjetala, posebno u vrijeme progona”, dodao je Clark.

„Čuo sam od nekih katolika da se i oni, poput svih nas, okreću Gospodinu i Njegovu milosrđu dok se svi suočavamo s vlastitim slabostima“, rekao je. “A nedavno mi je i jedan protestant iz Wuhana rekao kako je tužan što umiru stariji članovi njihove Crkve. Bolne rane kršćanske zajednice Wuhana uvelike su olakšane snažnom vjerom kršćana na tom području.”

Autor: Tihana Semijalac

Izvor: hkm.hr

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.