Pustinja Blaca na Braču – spomenik ljudskog rada i izdržljivosti

Pustinju (samostan) osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Do pustinje Blaca može se stići iz više smjerova, ali uvijek i samo pješice. Put kojim su stoljećima gazile mazge i konji i danas je jedina veza sa svijetom

0
 

Pustinju (samostan) osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Do pustinje Blaca može se stići iz više smjerova, ali uvijek i samo pješice. Put kojim su stoljećima gazile mazge i konji i danas je jedina veza sa svijetom.

Pustinja Blaca prostire se na pedeset i šest hektara, na području Dragovoda sve do uvale Blaca. U sklopu pustinje, koja se tako naziva radi oskudnosti prirodnih i ostalih resursa, nalazi se samostan koji se sastoji od crkve iz sedamnaestog stoljeća, stambenih i gospodarskih zgrada, te zvjezdarnice i biblioteke. Samostan je izgrađen pred samom špiljom “Ljubitovicom” ispod okomite stijene. Neko je vrijeme u povijesti ovo bila glavna škola kojoj su gravitirala mala okolna sela. U samostanu se čuva drugi najveći teleskop u Europi, no trenutno nije u upotrebi.

Posjetitelji mogu doći automobilom iz Nerežišća, preko područja Vidove gore do predjela Dragovode, a onda trebaju pješačiti oko pola sata do Blaca. Do muzeja i samostana u Blacima može se doći i brodom iz Bola do blatačke uvale, odakle se nastavlja put polusatnim pješačenjem.

Začetak pustinje bila je kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih svećenika. Uz strmu liticu vrijedni su pustinjaci dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Pravo je čudo kako su se stanovnici Blaca borili s divljom prirodom i škrtim otočkim zemljištem i održali u takvim uvjetima puna četiri stoljeća.

Blatački glagoljaši su radom i požrtvovnošću stekli veliki posjed – poljoprivredna zemljišta, trgovačke brodove, bogatu knjižnicu, tiskaru …

Sačuvani inventar pustinje, današnjeg muzeja, uključuje i vrijednu astronomsku zbirku posljednjeg pustinjaka, don Nikole Miličevića, koji je umro 1963. godine. Blaca su zaista izniman spomenik ljudskoga rada i ljudske izdržljivosti, s izuzetnim povijesnim, gospodarskim, umjetničkim i znanstvenim sadržajima. Pustinja Blaca je pravi prirodni i kulturološki fenomen, čudesna oaza mira i uspomena na davno prošla vremena.

Centar za kulturu Brač na društvenim mrežama objavio je i desetominutni film kroz koji vas upoznaje s ovim jedinstvenim spomenikom kulture iz 16. stoljeća. Uz crtice iz povijesti, prezentiraju radove na muzejskom kompleksu i planove integralne zaštite ovog iznimno vrijednog kulturnog krajolika. Osnovna ideja muzejskog koncepta je očuvati sve baštinske vrijednosti Pustinje Blaca uz čisti, nezagađeni prostor eko sustava budućnosti.

 

Izvor: hkm.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=eE4OTWtogxQ&feature=emb_title

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.