Reagovanje Aleksandra Dendera

Bivši predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor, Aleksandar Dender, uputio je reagovanje povodom objavljenog saopštenja Nikole Cika. Reagovanje prenosimo integralno

Autor: Dražen Zetić
0

Bivši predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor, Aleksandar Dender, uputio je reagovanje povodom objavljenog saopštenja Nikole Cika. Reagovanje prenosimo integralno

“Nikola Ciko, bivši član NVO BM Tivat, nije meritoran da komentira događanja na skupštini druge nezavisne NVO BM Kotor. Zato što nije član BM Kotor, zato što nije prisustvovao sjednici i zato što je sve svoje denuncijacije zasnovao  na rekla kazala. Kao bivši veleposlanik i diplomata sigurno je znao za uzrečicu “audiatur et altera pars”- saslušaj i drugu stranu, ali, s obzirom na mentalitet, ugodnije mu je bilo iznositi neistine i potkazivati.

Već sam u svom odgovoru na saopštenje UO BM Tivat napisao da je Nikola Ciko napravio ogromnu štetu Bokeljskoj mornarici Kotor, pokušavajući da napravi kotorsku mornaricu bokeljskom. 2011 godine, razbio je BM Kotor i uzeo joj sva prava svodeći je, prema njegovom shvatanju ravnopravnosti, na nivo podružnice. Sva  prava BM Kotor prenio je na novu bezidentitetsku organizaciju Bokeljska mornarica 809, koja čak nije imala ni ime Kotor u nazivu, pa su u Kotoru postojale dvije mornarice, ona povijesna, ali razvlaštena i ona kojom je komandovao Nikola Ciko. Posljedice štete koju je napravio taj čovjek i danas trpimo.

Prosto frapira količina neistina u pamfletu. Nikola Ciko denuncira broj delegata na skupštini gledajući fotografije sa skupštine? Pa toga se ne bi sjetio ni Ilija Čvorović iz “Balkanskog špijuna”, ali bi bio sigurno ponosan na svoga nasljednika. Za vašu informaciju, skupštini je prisustvovalo 30 delegata, odnosno 29, jer je jedan delegat napustio skupštinu prije vremena, tako da  je sve odluke jednoglasno izglasalo 29 delegata.

I zaboga Nikola, ne piše se  ”sumljiv” nego “sumnjiv”.

Nikola Ciko se ne zaustavlja na prebrojavanju delegata, nego zaviruje i u tuđi takulin pa pita nas  Kotorane, gdje su završile naše, kotorske pare? Zašto kotorske? Zato što su to prihodi i budžet BM Kotor koji uglavnom puni opština Kotor, dok BM Tivat ima svoje prihode i svoj budžet koji puni opština Tivat. Za gotovo 10 godina koliko sam ja bio na čelu BM Kotor iz budžeta BM Tivat u budžet kotorske mornarice nije uplaćen niti jedan jedini cent! Sve proslave, sve nabavke odora i oružja, sve publikacije i putovanja u inostranstvo plaćala je isključivo BM Kotor, jer je UO BM Tivat svoje pare smatrao samo svojim, a pare BM Kotor zajedničkim. Za svih tih 10 godina Kotorani nisu nikada postavili pitanje Tivćanima gdje su njihove pare! Finansije BM Kotor vodi profesionalni knjigovođa koji sigurno ne bi dopustio bilo kakve nepravilnosti u trošenju para BM Kotor, tako da Nikola može njemu da uputi tužilaštvo, revizorsku instituciju i sudove, uključujući i sud OUN.

Što se tiče 2.209,46 € za reprezentaciju, ili 200 € mjesečno kako je proračunao ovaj vrsni matematičar, polovinu od toga, i nije nam žao,  pojeli su i popili naši prijatelji članovi BM iz Tivta i Herceg Novog prilikom zajedničkih nastupa i proslava tokom prošle godine.Osim toga, ne samo prošle godine kada smo nastupali u Trstu, nego i prilikom dva ranija nastupa u Beču i Trstu, BM Kotor je svim učesnicima iz Tivta i Herceg Novog od svojih para platila, jednako kao i Kotoranima, po 50 0dnosno 30 € kao džeparac. Čime se pametan ponosi, …… sumnja. Treba biti bez obraza, ili imati obraz kao đon pa optužiti svoga bivšeg kolegu veleposlanika, admirala BM Kotor A. Sbutegu da je pribavio i da pribavlja protivpravnu korist od izdavanja, odnosno prodaje Zbornika dokumenata BM Kotor, što je notorna neistina koja zaslužuje samo prezir ili krivičnu prijavu, ali znam da A. Sbutega nije N. Ciko.

Ponovo o zaštitarskoj službi, jedino što je tačno u navodu Nikole Cika o “karikaturalnoj odluci da se na ulazu angažuje zaštitarska služba”, je da su Tivćani, “organizovano i grupno”, nepozvani, silom upali u prostorije Doma mornarice u Kotoru i prekinuli sjednicu kotorskog odreda.I Nikola, vjerujte nam na riječ, Kotorani nisu pobjegli, nego su otišli kako bi se izbjegao eventualni sukob.

Nadam se da Nikolin bojni poklič kojim poziva Tivćane da “ostanu dosljedni u borbi za očuvanje ove organizacije, za što imaju svo materijalno i etičko pravo”, neće motivirati Tivćane da naoštre sablje, ali upozoravam UO BM Tivat da će posezanje za nekim drugim sredstvima imati za posljedicu radikalno preispitivanje odnosa između naše dvije organizacije, jedinstvo se ne postiže drugim sredstvima!

I na kraju, premda je kroz dvanaest stoljeća, sve do polovine 19 stoljeća, mornarica nosila naziv Kotorska čime bi imala puno pravo da vrati taj naziv, budite spokojni, nikome u Kotoru ne pada na pamet da mijenja ime Bokeljske mornarice, ne zbog toga  što, kako kaže Nikola Ciko, to ime “nosi veliki prestiž i značajna sredstva”, koje, uzgred budi rečeno, do sada nismo vidjeli, nego zato što želimo da Bokeljska mornarica Kotor zaista okuplja svoje članove Bokelje iz svih krajeva Boke Kotorske i ne samo iz Boke Kotorske”- Aleksandar Dender.

autor Tamara Vučinović

izvor: radiotivat.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.