Romi, izgubljeni u potresima

Italian rescuers of the "Vigili del Fuoco" search for survivors through the rubble of a collapsed building on November 27, 2019, in Thumane, northwest of the capital Tirana, after an earthquake hit Albania. - Emergency workers in Albania on November 27 pulled dust-covered corpses from the ruins of buildings gutted by a violent earthquake, in a tireless search for survivors as the death toll crept towards 30. Tirana declared a state of emergency in the areas hardest-hit by November 26's 6,4 magnitude earthquake: the coastal city of Durres and the town of Thumane, where victims were trapped by toppled apartments and hotels. (Photo by Gent SHKULLAKU / AFP)
0

Potresi koji posljednjih tjedan dana tresu Balkan, s epicentrom i najvećim štetama u Albaniji otkrivaju se kao društveni problem, a ne tek prirodna katastrofa. Od 26. novembra na ovamo u Albaniji je zabilježeno 1376 zemljotresa (prema informacijama albanskog Ministarstva obrane) od čega je najsnažniji imao magnitudu 6.4 po Richterovoj ljestvici.

U potresima je smrtno stradalo više od 50 ljudi, a gubitci se još uvijek zbrajaju. Srušeno je više od 6000 objekata i ugroženo je više od 9000 djece. Balkanske zemlje pokazuju solidarnost, no pomoć stiže i iz zaljevskih zemalja kao i iz Europske unije. Ipak, u iskazivanju mnogobrojne solidarnosti, čini se da su ponovno svi zaboravili na Rome. Odnosno ne svi, guglanjem smo pronašli jednu adventističku organizaciju za pomoć ljudima u potrebi koja je u fokus svog djelovanja stavila albanske Rome.

Foto: AFP / Elis Kruja / Thumane

Romski portali objavili su informacije prikupljene sa terena od romskih aktivista prema kojima je više desetaka romskih obitelji iz Fushë-Krujë ostalo potpuno zaboravljeno. Oni nisu odmah bili smješteni u prihvatilišta, niti su im za prvu pomoć osigurani zimski šatori. Kako navode romski portali ova se zajednica našla bez hrane, bez lijekova, bez odjeće i obuće.

Koliku je štetu pretrpjela romska zajednica jasno govori podatak da je nakon jednog od prvih i najsnažnijeg potresa smrtno stradalo 26 mrtvih od čega 12 u Draču i 13 u selu Thumane u općini Fushë-Krujë u Dračkom okrugu od nešto manje od 19.000 stanovnika (Inače, Fushë-Krujë poznato je po svom počasnom građaninu Georgeu W. Bushu koji je posjetio općinu 2007. godine i po tvornici cementa.)

Broj stradalih kasnije se samo još više povećavao, no dok se idućeg dana broj žrtava u Draču popeo za 4 smrtno stradale osobe na 16, u Thumanama je on narastao skoro za duplo – na 23. Takvi podaci govore da je romska zajednica stradala više od drugih.Foto: AFP / Gent Shkullaku

Foto: AFP / Gent Shkullaku / Talijanski vatrogasci u Thumaneu

Albanija će sada imati velikih nekretninskih problema, budući da je građevina sektor putem kojega albanska mafija “pere” nelegalno ostvarene prihode. Ionako je nepoznato što su stvarno izgrađeni novi objekti za potrebe stanovanja i u skladu sa svim propisima, a što su objekti koje je izgradila mafija za pranje novaca putem turizma, a posredstvom digitalnih platformi za kratkoročne najmove.

Inače, na neslužbenoj razini, iz ovih platformi saznajemo da im opisana praksa stvara velike probleme, budući da je nejasno što su zakonito izgrađeni objekti, a što su manipulacije. Razmjer novo prijavljenih objekata je izrazito visok, iako prije zaključivanja ove vijesti nismo uspjeli saznati točan broj, doznali smo da je porast prijave novih objekta veći nego u Hrvatskoj u istom periodu, iako Albanija broji tek polovicu hrvatskog ukupnog broja turista u godinu dana.

Foto: AFP / Gent Shkullaku / Drač

Broj od 6000 srušenih objekata u Albaniji svjedoči brojnim nepravilnostima u izgradnji. Primjerice, potres od 6.4 stupnja po Richteru u Zagrebu bi srušio Donji grad gdje su zgrade izgrađene prije nego što su ukrute protiv potresa postale standardom i nisu baš renovirane od tada, i vjerojatno ništa drugo. No, kao što se vidi na fotografijama koje dolaze iz Albanije, među srušenim zgradama ima mnogo novih, i svaka nova srušena zgrada svjedoči o razmjerima građevinskih nepravilnosti, a one pak otkrivaju sistemske namjerne ili slučajne propuste. Na ovu temu uskoro čitajte više u tekstu Arlinda Qorija.

 

Izvor: bilten.org

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.