OTVORENA HOLANDSKA KUĆA – JEDINSTVENI PREZENTACIJSKI PROSTOR BOGATE SISAČKE INDUSTRIJSKE BAŠTINE

0

Brojni Siščani i njihovi gosti večeras su uz spektakularni vatromet svjedočili otvorenju Holandske kuće (HoKu), jedinstvenog prostora u Republici Hrvatskoj kojim će se prezentirati bogata industrijska baština grada Siska.

HoKu, prvi info-centar industrijske baštine u Republici Hrvatskoj, projekt je Grada Siska i partnera ukupne vrijednosti 29,3 milijuna kuna, koji će značajno doprinijeti očuvanju hrvatske industrijske i kulturne baštine te biti temelj razvoju kulturnog turizma kao specifičnog oblika turističke ponude.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 19,9 milijuna kuna čime su obuhvaćeni troškovi za rekonstrukciju i dogradnju Holandske kuće te postav industrijske baštine.

Holandsku kuću svečano je rezanjem vrpce otvorila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. U svom govoru naglasila je kako je Sisak zahvaljujući industrijskom razvoju na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, a posebno nakon Drugog svjetskog rata, postao jedan od industrijskih motora razvoja Hrvatske.

– Kao i svaki uspješan grad, Sisak je tada zbog svojeg magnetizma industrijskog centra privlačio velik broj radnika i stručnjaka koji su ovdje odlučili stvoriti svoj dom i Sisak su učinili još boljim mjestom za život i rad. No, ne možemo pobjeći niti od činjenice da je tranzicija i promjena globalnih ekonomskih odnosa koja je započela krajem osamdesetih, a svoj je neslavni vrhunac u Hrvatskoj dobila i kroz rat u kojem je Sisak pretrpio značajne štete i ljudske gubitke, temeljito izmijenila Sisak. No, naš industrijski i radnički duh nije time bio slomljen, niti će ga slomiti oni koji bi sada radi kratkoročnih ciljeva htjeli ugasiti neke od preostalih većih industrijskih pogona, poput naše rafinerije. Holandska kuća je kao informativni i interpretacijski centar industrijske baštine svjedok tih vremena. Ona je također i svjedočanstvo naše suvremenosti, jer Hrvatska je danas članica Europske unije, a Holandska kuća je sufinancirana s gotovo 20 milijuna kuna europskog novca. No, još važnije od toga, želimo da Holandska kuća kroz interpretaciju naše industrijske baštine, ali i kroz druge sadržaje u stalnom i izmjenjivom postavu, postane mjesto s kojeg ćemo promišljati i naše nove ekonomske, industrijske i kulturne budućnosti – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Posjetiteljima su se večeras obratili i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl te ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan i ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

Posjetitelji Holandske kuće, koja nosi naziv prema zgradi iz 19. stoljeća u kojoj se i nalazi, moći će pomoću 3D mapiranog animiranog prikaza upoznati 35 lokacija sisačke industrijske baštine, od prvog industrijskog objekta, pivovare pa sve do električne centrale, tzv. Munjare, Rafinerije nafte te niza drugih lokacija i objekata.

U Holandskoj kući bit će smještene i Gradska galerija Striegl i Zbirka Kraker – jedna od najvrednijih zbirki radioaparata, gramofona i ploča sisačkog kolekcionara Velimira Krakera.

Partneri Grada Siska u provedbi ovog vrijednog projekta bili su Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl, Turistička zajednica grada Siska i Lučka uprava Sisak.
Osim uređenja Holandske kuće, projekt interpretacije industrijske baštine obuhvatio je i hortikulturno uređenje unutar zaštićene Arheološke zone Segestica – Sisica na javnoj zelenoj površini u Rimskoj ulici koja povezuje rijeku Kup, javno putničko pristanište i brod Biokovo s Holandskom kućom.

Nakon svečanog otvorenja posjetitelji su razgledali Zbirku Kraker, izložbu Marka Tadića „The Speculative View“, izložbu radova iz Kolekcije Marinko Sudac i performans Philipa Cornera, a u glazbenom dijelu nastupili su Omar Sound Selection i Le Chocolat Noir/Fiume.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.