Sakralna baština otoka Brača u Arheološkom muzeju grada Zagreba

BRAČ/ZAGREB – Otok Brač, ima čak 119 sakralnih objekata, od kojih su neki, poput Pustinje Blaca, među najatraktivnijima u svijetu. O ljepoti i bogatstvu otočne sakralne baštine svjedoči i upravo otvorena izložba “Sakralna baština otoka Brača – pet kulturnih itinerera“, koja predstavlja više od 60 takvih objekta

Izvor: pixabay.com
0

 

BRAČ/ZAGREB – Otok Brač, ima čak 119 sakralnih objekata, od kojih su neki, poput Pustinje Blaca, među najatraktivnijima u svijetu. O ljepoti i bogatstvu otočne sakralne baštine svjedoči i upravo otvorena izložba “Sakralna baština otoka Brača – pet kulturnih itinerera“, koja predstavlja više od 60 takvih objekta. 

Prije nekoliko godina upravo ih je toliko obrađeno u vodiču o sakralnoj baštini tog otoka u izdanju TZ Splitsko-dalmatinske županije.

– Bračke crkve značenjem i ljepotom ne predstavljaju samo iznimnu kulturnu i povijesnu vrijednost nego su i snažan turistički adut. Smještene u živopisnim mjestima, u maslinicima, vinogradima i na neobičnim lokalitetima, pružaju doživljaj za pamćenje – istaknuo je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, dodavši kako je projekt sakralne baštine Brača uz rimske ceste i tvrđave, sastavni dio Strategije razvoja kulturnog turizma ove županije.

– Malo je vjerojatno da će netko za vrijeme boravka na otoku uspjeti posjetiti svaku crkvu, pa će ovisno o preferencijama odabrati neke iz pet ponuđenih itinerera – ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, župne crkve, crkve na mjestima predkršćanskih kultova, samostani i eremitaži – istaknuo je Lino Ursić, koji je uz Vedrana Barbarića i Ninu Gostinski autor ove vrijedne izložbe koja je otvorena do 16. lipnja.

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije kazao je kako izložba prikazuje graditeljska ostvarenja sakralne arhitekture otoka Brača, uz priču o stanovništvu i njegovoj kršćanskoj vjeri kroz godine i stoljeća.

 

Autor: I.B.

Izvor: morski.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=MpqwrNJ3plA

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.