Šef diplomacije iz Tivta poručio da će država pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori: ‘Zajednica bokeljskih Hrvata ovdje čuva identitet, povijest i zajedničku prošlost‘

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Tivtu da će država pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, nakon sastanka s predstavnicima Hrvata u sklopu dvodnevnog posjeta Crnoj Gori

Autor: Dražen Zetić
0

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Tivtu da će država pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, nakon sastanka s predstavnicima Hrvata u sklopu dvodnevnog posjeta Crnoj Gori.

Grlić Radman u Tivtu se susreo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanom Vuksanovićem.

– Država će pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, njihove projekte, razvoj, očuvanja njihovog kulturnog jezičnog identiteta kako bi opstali u svom zavičaju jer su oni ovdje autohtoni – kazao je Grlić Radman nakon sastanka s Dekovićem i Vuksanovićem.

– Hrvatska autohtona zajednica bokeljskih Hrvata ovdje čuva hrvatski identitet, povijest, zajedničku prošlost. Danas sam imao razgovore sa svim važnim ljudima crnogorske vlasti, s kojima sam razgovarao o statusu Hrvata u Crnoj Gori. Od njih sam dobio obećanja da će sva njihova prava biti  ostvarena i zadovoljena – rekao je Grlić Radman.

Na pitanje je li se sastao s predstavnicima još jedne, nove stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske reformske stranke, ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da s njima nije imao susret.

– S njima se nisam sastao. Svaka stranka koja izrazi želju da se susretnemo rado ću se odazvati – rekao je, ako se uvjeri da se bore za bolji status Hrvata. “Za nas je središnji partner HNV. Bogatstvo je da postoji što više udruga kojima je u programu briga za hrvatski identitet – kaže.

Ministar Grlić Radman prethodno se susreo u Kotoru s novim kotorskim biskupom Ivanom Štironjom, posjetio je i sjedište udruge HGD-a, te obišao hrvatski konzulat, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u potpunosti obnovljena a u vlasništvu je Hrvatske.

Grlić Radman u subotu će u Tivtu prisustvovati nastavku konferencije “Identitet Hrvata Boke kotorske” kojoj je cilj zaštititi bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata kroz njegovo uvrštavanje u nastavu u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

 

Izvor: HINA / Slobodna Dalmacija

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.