Izložba kolažnih ikona Mirjane Nikolić u župi sv. Blaža: U svjetlu Istoka i Zapada

(otvorena za javnost u predvorju crkve od 30. siječnja do 16. veljače)

Foto: Dražen Zetić
0

»Od istoka sunca do zapada veliko je ime moje među narodima i na svakom mjestu prinosi se kad i žrtva čista Imenu mojemu«

(Mal 1, 11)

U ranokršćanskom svjetlu Istoka i Zapada (Venecije i Ravene), obasjanim trenutkom kada se sve više ekumenska nastojanja pokušavaju približiti, pojavljuje se samozatajna umjetnica Mirjana Nikolić. Po prvi puta od njezine prve izložbe 2013., kolažne ikone po dvadeset i prvi put – bivaju izložene u posvećenom prostoru jedne stoljetne crkve (remek djela sakralna graditeljstva čuvenog hrvatskog arhitekte Viktora Kovačića).

I to u harmonijskom ozračju crkve prvih mučenika sv. Blaža (https://www.svblaz.hr/zupa/sv-blaz/), u samom središtu Zagreba. S dvadeset predstavljenih umjetničkih djela, ova umjetnica pokazuje svu ljepotu, snagu i sakralnost ikonopisa kroz tisuću i sedamsto godina.

Povrh spcifične, i nadasve jedinstvene tehnike kojom se jedina u povijesti likovne umjetnosti i kršćanske ikonografije akribijski služi, umjetnica Nikolić (rodom iz Južnog Banata), također uprispodobljuje sve značajne ikonografske škole.

Na prvi pogled, spaja nespojivo. Sjedinjuje nesjedinjivo. Povezuje nepovezivo. I pri tome, na svome nenametljivom tihom načinu odista odašilje jednu hvalevrijednu evanđeosku poruku za nadolazeći blagdan sv. Blaža.

Svakako bismo mogli reći, da je cijeli ovaj događaj puka slučajnost, no na kraju otvorenja spomenute izložbe, barem sudeći po trenutnim reakcijama sudionika i promatrača vjernika, zadovoljstvo viđenim i izrečenim, nesumnjivo biva iznimno pozitivno i pohvaljujuće. A to je upravo svrha ove skromne izložbe, da na jedan likovni način, posreduje djeliće pedlja neba u očima vjernika kršćana 21. stoljeća.

Ove neobične Mirjanine ikone, ne samo da uvijek u bilo kojem gradu i državi, okruženju, ambijentu i prostoru, izazivaju oduševljenje i pomalo udivljenje jarkim kromatskim tonalitetima i osebujnim nijansama pozlaćenih svetačkih aura, one na neki skrovit način uspostavljanju i dijalog, usudio bih se reći, odškrinjuju mali prozor vječnosti za intiman susret čovjeka i Boga.

Zahvaljući tome svjetlu, i vjeri naših predšasnika kroz historiju vjerovanja krćanstva, mi i danas kao baštinici i dionici tih istinskih vrela nadvremenite poruke za sva vremena vjerujemo, činimo i stvaramo. Snaga Mirjanina umjetnička djela bez dimenzija žižka vjere, bila bi oskudna i posve uobičajna još jedna umjetnička egzibcija u svijetu u kojemu neminovno obitavamo. Stoga, kad se pokaže zrnce volje i nadiđu neke sitne prepreke, duboka sam uvjerenja da je itekako moguće graditi mostove, kao što nam to pokazuje jedna nadarena umjetnica iz Vojvodine.Uz svesrdnu podršku mons. Zlatka Korena (župnika sv. Blaža) i dugogodišnjeg podupiratelja dubinskih izražaja vjerskih motiva i izičaja u likovnoj umjetnosti prof. dr. Jure Zečevića, te dr. Marijana Franjčića (predsjednika Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog), ova djela odražavaju trajnu duhovnu vrijednost, ne zastarijevajući zbog svojih naizgled arhaičnih likova svetaca, blaženika i mučenika, nego se uvijek nadahnjujući na novim oplemenjujućim izvorima i revnosnim poticajima u svjetlu onoga što je nekoć bilo, što sada jest, i što će sutra biti.

Bitno je uvijek podsjećati, ukazivati, darivati – ono suštinski tradicionalno (klasično) pretakati u ono moderno suvremeno, bez intencija destrukcije, negoli uvijek poglavito s istančanom senzibilnošću osluškivanja poruka koje su nam odaslane da bi bolje razumjeli sami sebe i svijet u kojem svjedočeći svoju kršćansku nadu kreposno ispovijedamo!

Dražen Zetić


Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=FIuO4nuDZ10

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.