U crkvi Sv. Blaža u Zagrebu otvorena izložba kolažnih ikona Mirjane Nikolić

U crkvi Sv. Blaža u Zagrebu u četvrtak, 30. siječnja otvorena je izložba kolažnih ikona Mirjane Nikolić pod tematskim nazivom „U svjetlu Istoka i Zapada“

0

U crkvi Sv. Blaža u Zagrebu u četvrtak, 30. siječnja otvorena je izložba kolažnih ikona Mirjane Nikolić pod tematskim nazivom „U svjetlu Istoka i Zapada“.

U prisutnosti brojnih ljubitelja sakralne umjetnosti autoricu radova i njen izloženi opus od dvadeset suvremenih kolažnih ikona predstavio je prof. dr. sc. Jure Zečević. Premda je autorica rođena u Pančevu, u Banatu, dakle u okružju većinskog srpskog i pravoslavnog stanovništva, ona se ne ograničava samo na svoje zavičajno okružje nego svojim stvaralaštvom zahvaća puno šire, istaknuo je dr. Zečević: „Ona ima oči za svetačke likove, uzore svetosti, čestitosti, bogoljublja i čovjekoljublja kako na Istoku tako i na Zapadu.“

Ilustrirao je to navodeći da su na toj izložbi predstavljeni, primjerice, i sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Franjo, sv. Klara, sv. Antun Padovanski, sv. Ignacije Loyola, sv. Hildegarda iz Bingena te niz drugih svetaca iz cjelovitog spektra kršćanskih Crkava. Zato, rekao je dr. Zečević, uz likovno-umjetnički, njezin opus ima i ekumenski značaj. Potom je informirao nazočne da je autorica radova prije ove imala ukupno dvadeset samostalnih izložbi te da je također sudjelovala i u pet zajedničkih izložbi. „Tako je, zahvaljujući izložbama, katalozima i monografijama njezin opus u doslovnom smislu i činjenično dosegao i Istok i Zapad, kako u pogledu tematskih sadržaja tako i u zemljopisnom pogledu: od Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, sve do Rusije“, kazao je dr. Zečević.

Potom je ukazao i na materijal iz kojega nastaju ikone Mirjane Nikolić: „Tko sa zanimanjem izbližega motri njene ikone moći će s oduševljenjem zapaziti da one ižaravaju puni svjetlosni spektar, spektar svih boja koje je moguće zamijetiti u našem svemiru. To nipošto nije tek neki subjektivni dojam nego se i objektivno doista radi o posebnoj kolažnoj tehnici koja za čestice, minijaturne elemente mozaika svake autoričine kolažne ikone, koristi najkvalitetnije autentične snimke stvarnih galaksija, zvijezda, asteroida, meteora i drugih svemirskih tijela i fenomena, preobražavajući tako neživu materiju svemira u personaliziranu, oduhovljenu i posvećenu stvarnost svetačkih likova“.

U pogledu samih izloženih radova dr. Zečević je iznio mišljenje da prezentiranje drevnih ikonografskih motiva na način suvremenih kolažnih ikona našim suvremenicima može poslužiti i kao svojevrsni most prema starim ikonama, budući da kolažne ikone Mirjane Nikolić svojim naglašenim koloritom, kontrastnošću boja (chiaroscuro) i estetikom, uz istovremenu klasičnost tematskog sadržaja, motiva i teološkog nauka, u današnjem čovjeku učinkovito bude i osvježavaju zanimanje također i za klasične ikone, pomažući mu da i od drevnih ikona prima dragocjene poruke koje one sadrže. Dr. Zečević drži da je jedna od takvih važnih funkcija kako drevnih tako i suvremenih ikona, poticati današnje ljude, u aktualnoj epidemiji bogozaborava, da i oni sami – imajući uzor u Isusu i u njegovim na ikonama prikazanim svetim nasljedovateljima – nastoje prolaziti zemljom čineći dobro (usp. Dj 10, 38).

Nakon dr. Zečevića pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog dr. Marijan Franjčić. Izrazio je svoju radost zbog ekumenske dimenzije ove izložbe i zbog toga što je imao mogućnost po prvi put se izbližega susresti s uistinu dojmljivim sakralnim stvaralaštvom Mirjane Nikolić. Čestitao je mladoj autorici i organizatorima te proglasio izložbu otvorenom.

Na kraju se prisutnima obratila i sama autorica Mirjana Nikolić. Zahvalila je preč. Zlatku Korenu koji je udomio njene izložene radove, dr. Marijanu Franjčiću koji se odazvao i otvorio izložbu, dr. Juri Zečeviću koji je predstavio njeno stvaralaštvo, gosp. Draženu Zetiću koji je surađivao u organizaciji izložbe te svima prisutnima koji su pokazali zanimanje i došli na otvorenje. Svoj sažeti govor autorica je završila riječima: „umjesto mene neka govore radovi“.

Program otvaranja izložbe moderirao je i kroz točke programa vodio župnik župe sv. Blaža, preč. Zlatko Koren, uputivši na kraju poziv svima zainteresiranima da posjete izložbu.

 

Izvor: ika.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.