Papa u Tokiju pozvao na prekid korištenja nuklearnog oružja

Hiroshimu i Nagasaki
0

Po vjetrovitom i kišnom vremenu papa Franjo u subotu je sletio u Tokio gdje je uputio poziv na prekid korištenja nuklearnog oružja u jedinoj državi svijeta koja je pretrpjela nuklearni napad.

Sveti Otac bi trebao posjetiti Hiroshimu i Nagasaki, gradove na koje su Sjedinjene Države krajem Drugoga svjetskog rata bacili nuklearne bombe. Ondje će se sastati s osobama “koje još uvijek imaju nezacijeljene rane zbog toga tragičnog događaja iz ljudske povijesti”, rekao je po dolasku u Tokio.

Franjo je u mladosti želio biti misionar u Japanu, zemlji u kojoj se manje od 0,5 posto stanovnika izjašnjava katolicima.

Tijekom leta iz Bangkoka, gdje je proveo nekoliko dana u sklopu prvog dijela turneje, Franjo je uputio dva istovjetna brzojava u kojima pozdravlja kineskoga predsjednika Xija Jinpinga i predsjednika Tajvana Tsaija Ing-Wena.

Brzojav sličnog sadržaja uputio je i upraviteljici Hong Konga Carrie Lam u kojemu “njegovu stanovništvu, koje prolazi kroz silovito sedmomjesečno nasilje želi mir i dobro”.

Papa se zalaže za potpunu zabranu nuklearnog oružja, a 2017. je poručio kako ih zemlje ne bi trebale posjedovati niti kao sredstvo odvraćanja napada.

 

Izvor: hrt.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.