Škole se raspadaju od potresa, a Bandić im uzeo 3 milijuna kuna pa ih dao za Snježnu kraljicu

Unatoč potresima koji su oštetili brojne škole, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dio je sredstava namijenjenih školstvu odlučio dati gradskom uredu za sport. Preciznije, sredstva u iznosu 3.35 milijuna kuna uzeo je od ureda za obrazovanje i predao ga uredu za sport, kako bi se organizirale sportske priredbe, Snježna kraljica i Snježni kralj

Izvor: pixabay.com
0

Unatoč potresima koji su oštetili brojne škole, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dio je sredstava namijenjenih školstvu odlučio dati gradskom uredu za sport. Preciznije, sredstva u iznosu 3.35 milijuna kuna uzeo je od ureda za obrazovanje i predao ga uredu za sport, kako bi se organizirale sportske priredbe, Snježna kraljica i Snježni kralj.

Iako je potres u ožujku uništio brojne škole, a zgrade nekih učinio trajnije neupotrebljivima, čini se da gradonačelniku Milanu Bandiću školstvo ipak nije na prioritetnoj listi kada su u pitanju stavke u proračunu.

Uzeo školstvu, dao Snježnoj kraljici

“Iz Gradskog ureda za obrazovanje prenose se sredstva u iznosu od 3.350.000,00 kuna u Gradski ured za sport i mlade na aktivnost Velike sportske priredbe, kako bi se osigurala potrebna sredstva za održavanje međunarodne sportske priredbe, skijaškog kupa Snježna kraljica i Snježni kralj 2021.”, stoji obrazloženju odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojom je preraspodijelio novac namijenjen uredu za obrazovanje i dao ga uredu za sport, doznaju Index Istrage.

U drugom dijelu svojeg obrazloženja Snježnu kraljicu hvali kao zaštitni znak Grada Zagreba i Republike Hrvatske, koja glavnom gradu za vrijeme održavanja daje “poseban šarm i ugođaj”. U trenutku pisanja obrazloženja odluke, koja je donesena 30. studenog 2020., napominju Index Istrage, već se znalo da će se Snježna kraljica održati bez gledatelja.

“Zbog mogućeg nedostatka snijega i visokih temperatura, kao i klimatskih promjena, potrebno je i dalje nastaviti s poboljšanjem sustava zasnježenja i infrastrukture kako bi se staza na vrijeme pripremila i kako bi se izbjegli mogući otkazi utrka, a koji su se dogodili 2014. i 2016. godine”, stoji u zaključku.

Obnova škola će biti gotova u ‘godinu-dvije’

Index Istrage kontaktirale su i Ivicu Lovrića, pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, koji u preraspodjeli 3.35 milijuna kuna sa školstva na Snježnu kraljicu, ne vidi baš nikakav problem.

“Ističemo činjenicu da je preraspodjela planiranih proračunskih sredstava uobičajena pri kraju kalendarske, odnosno proračunske godine. Slijedom činjenice da su sredstva za obnovu oštećenih objekata osigurana te se ista isplaćuju sukladno faznosti izvršenih radova, spomenuta su neutrošena sredstva u proračunu Grada Zagreba preraspodijeljena za potrebe drugih gradskih ureda”, stoji u Lovrićevom odgovoru na Indexov upit.

U istom odgovoru stoji i da je “oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata, od čega su 162 već obnovljena, a obnova preostalih 13 je u tijeku”. Njihova će obnova, stoji dalje u odgovoru, biti dovršena “u narednih godinu-dvije, ovisno o vrsti i opsegu štete na pojedinom objektu”.

 

 

Izvor: srednja.hr
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.