Slaven Letica: Drugo mišljenje dr. Srećka Sladoljeva o korona virusu

U suvremenoj medicinskoj praksi, među mnoštvom prava pacijenata, izdvajaju se dva ključna prava: pravo na drugo mišljenje i pravo na informirani pristanak

Izvor: pixabay.com
0

 

U suvremenoj medicinskoj praksi, među mnoštvom prava pacijenata, izdvajaju se dva ključna prava: pravo na drugo mišljenje i pravo na informirani pristanak.

Pacijent može iskoristiti zakonsko PRAVO NA DRUGO MIŠLJENJE (to pravo građanima-pacijentima jamči 10. članka Zakona o zaštiti prava pacijenata) kad nije zadovoljan objašnjenjem o bolesti koju je dobio od „prvog“ liječnika. Za dobivanje drugog mišljenja predviđena je uputnica A4.

Kad je u pitanju INFORMIRANI PRISTANAK, on obvezuje liječnika da pacijentu pruži nužne i potrebne informacije o medicinskim postupcima koji će se na njemu primijeniti, kako bi pacijent mogao SLOBODNOM VOLJOM odlučiti pristaje li ili ne na predložene postupke. Pristanak se uvijek vlastoručno potpisuje.

Ta dva ključna prava pacijenta spominjem kako bi mojim fb prijateljicama i prijateljima skrenuo pažnju na činjenicu da su javnoj komunikaciji o pandemiji kineske gripe i javno-zdravstvenim mjerama za njen nadzor i zaustavljanje nema drugog mišljenja i informiranog pristanka.

Rijetki stručnjaci koji imaju drugo i drukčije mišljenje naprosto su uklonjeni iz javne rasprave, barem kad su matični mediji u pitanju.

Ipak, potreba ljudi da čuju DRUGO MIŠLJENJE nije time nestala, o čemu svjedoči činjenica da je, primjerice, emisija u kojoj su o korona virusu i COVID-19 divanili dr. Srećko Sladoljev i dr. Lidija Gajski u nepunih 36 sati pogledana čak 150.000 puta.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.