Slaven Letica: Ljubav (i) u doba kineske gripe

Sintagma koja će sigurno obilježiti 2020. je „socijalno distanciranje“; hrvatski bi se reklo „društveno udaljavanje“. Ne radi se, nažalost, samo o prostornom udaljavanju ljudskih bića jednih od drugih za metar ili dva, nego i o društvenom i emocionalnom osamljivanju (zabrana javnih okupljanja, samoizolacije, karantene)

foto: pixabay
0

Ako mene pitate, poljubac je biološki i civilizacijski sveti Gral. Prvim poljupcem, ne tako davno, zaljubljeni su uzajamno objavljivali ljubav. Oduvijek, sve do kineske gripe, poljubac je bio znak ljubavi, prijateljstva, dobrodošlice, spolne privlačnosti, odanosti, čestitanja, susreta i rastanaka, pokornosti (različite vrste rukoljuba) i sl.

Velike su zaraze privremeno (ponekad je to trajalo godinama) stvarale masovni strah od ljubljenja, filematofobiju. Štoviše, zbog straha od širenja smrtonosnih zaraza, neki su vladari, primjerice engleski kralj Henry VI., izdavali dekrete o zabrani ljubljenja.

Pojava kineske gripe suspendirala je sve i gotovo sve vrste poljubaca i ljubljenja, grljenja, tapšanja po ramenu. Diljem svijeta pokušavaju se pronaći nadomjesti tradicionalnim obredima iskazivanja dobrodošlice.

U doba kad znanstvenici diljem svijeta pokušavaju odgonetnuti zagonetku velikog broja umrlih u Italiji, pa i Španjolskoj i Francuskoj, nikome nije palo na pamet da razmišlja o tome nisu li druželjubivost i sklonost ljudi sa Sredozemlja pretjeranom ljubljenju i grljenju u svemu tome imali neku važnu ulogu.

Kineska gripa postavlja sve naglavačke, pa i životne stilove, kulturne navike i običaje koji su duboko utkani u našu podsvijest da su postali nagonskima.

Sintagma koja će sigurno obilježiti 2020. je „socijalno distanciranje“; hrvatski bi se reklo „društveno udaljavanje“. Ne radi se, nažalost, samo o prostornom udaljavanju ljudskih bića jednih od drugih za metar ili dva, nego i o društvenom i emocionalnom osamljivanju (zabrana javnih okupljanja, samoizolacije, karantene).

Sve u svemu. Kineska gripa kao bolest nije bolest bez rizika, posebice kad smo u pitanju mi stari i bolesni ljudi.

Ipak, znatno je veća zdravstvena i društvena, pa i civilizacijska opasnost nevidljivi, „mikroskopski neprijatelj “ korona virus jer je cijelu civilizaciju strpao u – karantenu.
Ispriječio se kao opaki neprijatelj između onih koji imaju potrebu i nagon da poljupcem izraze svoju ljubav, prijateljstvo …

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.