Slaven Letica: Plemenski hajduk iz Pogane Vlake!

Izvor: pixabay.com
0

LJUBAVNO PISMO MILANA BANDIĆA MLAĐEG JAVNO ODASLANO MILANU BANDIĆU STARIJEM

Jedan od najvećih umnika i pisaca našega doba Milan Kundera često ističe da ga „plaši svijet koji je izgubio smisao za humor“.

Nema nikakve sumnje da bi bio zadovoljan sa smislom za humor koji je njegov „imenjak“ filmotvorac Milan Bandić (Dario Juričan) unio u hrvatsku predsjedničku trku i kampanju, posebice jer je žalac tog razornog političkog i pravosudnog humora usmjeren na drugog njegovog imenjaka, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Gradonačelnika našeg glavnog grada koji se pretvorio u njegovog apsolutnog gazdu i gospodara.

Ljubavno pismo koje je napisao g. Bandiću (rođenom u Poganoj Vlaki kog Gruda u Hercegovini) sigurno će oduševiti Milana Kunderu koji u Parizu običava piti kavu i divaniti s hrvatskim političkim emigrantom, galeristom Antom Glibotom. Poslati ću to Ljubavno pismo mom studentskom kolegi i prijatelju Anti da ga pročita Kunderi kako bi odagnao njegovu tjeskobu i strah kako svijet gubi smisao za humor.
Milan Bandić Stariji (nazovimo ga tako da se vidi razlika između njega i Milana Bandića Mlađeg) uspio je Zagreb urediti prema zakonima tradicionalnog zadružno-plemenskog običajnog i hajdučko-otimačkog prava koje je nekada vrijedilo u Poganoj Vlaki u doba turskog/otomanskom zuluma.

U svoju je koruptivo-kartelsku mrežu uspješno znao i uspijevao uloviti predsjednike SDP-a Ivicu Račana i Zorana Milanovića, dr. Ivu Sanadera i Jadranku Kosor, predsjednike Stipu Mesića i dr. Ivu Josipovića, da ne spominjem kardinala Josipa Bozanića i veliki dio biskupa-vrhovnika. Danas sa svojim saborskim „žetončićima“ oko malog prsta vrti Andreja Plenkovića i – Kolindu Grabar Kitarović.
Ovu posljednju toliko je zaveo i omađijao, uz pomoć njenog savjetnika dr. Tomislava Madžara, da je javno obećala kako će svom velikom prijatelju Milanu Bandiću Starijem nositi kolače u tamnicu ako i kad tamo ponovno završi.

Duhovito, ali i politički razorno javno Ljubavno pismo koje mu je napisao Milan Bandić Mlađi moglo bi imati odlučujući utjecaj na tamničku sudbinu zagrebačkog gradonačelnika, ali i na sudbinu dragovoljne nositeljice kolača u njegovu tamnicu KGK.

Humor se, pisao je Milan Kundera, primjerice u Iznevjerenim oporukama, ne može objasniti, jer je on uzvišeni izraz čovjekove duhovnosti i umnosti. Upravo zbog toga humor ima ljekovitu, ali i razornu snagu. Upravo taj i takav humor moguće je pronaći u Ljubavnom pismu Milana Milanu.

Kao rođeni Dalmatinac i ovisnik o humoru, ovdje objavljujem to pismo koje će, siguran sam, oduševiti trećega Milana – Parižanina iz Praga – Kunderu

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.