Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala patentirao je svoju prvu mehaničku olovku

Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala patentirao je svoju prvu mehaničku olovku 24. siječnja 1906. godine. Rođen na području današnje Slovačke, Penkala je bio poljsko-nizozemskog porijekla. Doselio se u Zagreb (gdje je živio na adresi Trg kralja Tomislava 17). Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava

0

Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala patentirao je svoju prvu mehaničku olovku 24. siječnja 1906. godine. Rođen na području današnje Slovačke, Penkala je bio poljsko-nizozemskog porijekla. Doselio se u Zagreb (gdje je živio na adresi Trg kralja Tomislava 17). Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava.

Godine 1911. otvorio je tvornicu u Branimirovoj ulici u suradnji s Edmundom Mosterom, s kojim je vodio poduzeće Penkala-Moster. Penkala je zapošljavao svojedobno čak 800 radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegovo poduzeće u to doba bilo jedno od najvećih proizvođača pisaćeg pribora u svijetu. 

Usporedno sa širenjem tvornice Penkala nastavlja rad na izumima od kojih ćemo spomenuti: nalivpero s krutom tintom, termos-boca i termofor, rotacijska četkica za pranje zubi, džepna baterijska lampa, deterdžent za pranje rublja, prislušni uređaj i mnogi drugi.
Također je usavršio gramofonsku iglu i gramofonski uređaj te je u svojoj tvornici počeo lijevati prve gramofonske ploče.
Bavio se i zrakoplovstvom, patentirao je zračni jastuk, a još 1910. izrađuje zrakoplov po svojim nacrtima, iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.
Slavoljub Penkala umro je prerano, u 51. godini života u Zagrebu, od upale pluća.

piše: Dražen Krajcar

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.