Smokva

Na svijetu postoji jedno vrlo drevno drvo koje je u najmanju ruku oblikovalo povijest cijelog čovječanstva, a zove se smokva. Radi se o jednoj od najstarije kultiviranih vrsta voća, čije je stablo ima zaista dugu povijest te je karakteristično za Mediteran i jugoistočnu Aziju. Može doseći visinu od 30 metara, porijeklom je iz Indije, Kine i Vijetnama, a smatra se da je jedna od prvih biljaka koje je čovjek uzgajao

Izvor: pixabay.com
0
Na svijetu postoji jedno vrlo drevno drvo koje je u najmanju ruku oblikovalo povijest cijelog čovječanstva, a zove se smokva. Radi se o jednoj od najstarije kultiviranih vrsta voća, čije je stablo ima zaista dugu povijest te je karakteristično za Mediteran i jugoistočnu Aziju. Može doseći visinu od 30 metara, porijeklom je iz Indije, Kine i Vijetnama, a smatra se da je jedna od prvih biljaka koje je čovjek uzgajao.
Smokva je bila omiljeno voće starih Grka i Rimljana, svaki stanovnik Atene bio je prijatelj smokve, bila je zasađena u rajskom vrtu te je najspominjanije voće u svim svetim knjigama i religijama. Brojne legende govore da su Adam i Eva umjesto jabuke jeli upravo smokve, da je Buda postigao prosvjetljenje pod ovim drvetom te da je smokva bila omiljeno Kleopatrino voće.
Danas u hramu Mahabodhi možete pronaći svetu smokvu koja se smatra potomkom drveta pod kojim je došlo do buđenja Bude, u Aziji su mnoge kulture prihvatile ovu biljku kao simbol moći i mjesto molitve, a zanimljivo je i vjerovanje starih Egipćana koji su čuvali stare smokve u grobnicama faraona vjerujući da može pomoći njihovim dušama.
Stablo smokve može doživjeti od 50 do 70 godina, berba plodova traje od lipnja pa sve do listopada, a dio njih namijenjen je za sušenje. I tako je smokva postala prava turistička atrakcija, rajsko voće Mediterana i rado viđen suvenir te lijek za brojne bolesti. Ova predivna fotografija zabilježena je u Cisterninu, malenom naselju u Italiji u provinciji Brindisi, u kojem živi oko pet tisuća stanovnika i, prema nekim procjenama, nekoliko puta više smokava!
Volite li ovu voćku? Stručnjaci kažu da potiče zdravlje cijelog organizma, pomaže u prevenciji brojnih bolesti i kod erektilne disfunkcije.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.