Što donosi kineski porezni sustav?

Kineska ekonomija — njezin rast, problemi i izazovi su u posljednje vrijeme doista u globalnom fokusu.

Foto: pixabay.com
0

Pogotovo u kontekstu carinskog okršaja sa SAD-om i kineske ekspanzije na Zapad. No, u sjeni vanjskog segmenta kineske ekonomije ostaje onaj daleko manje uočljiv unutarnji segment: porezni sustav. Osim što je ključan elementdržavnog funkcioniranja, porezni sustav Kine je indirektno dio žalbi zapadnih zemalja na nedovoljnu otvorenost kineske ekonomije. U Kini je sve drugačije i kompleksnije nego u drugim sustavima. Niti porezni sustav nije izuzetak. Zato valja kratko opisati oporezivanje u Kini.

Porez na dobit

Standardna stopa poreza na dobit u Kini iznosi 25%, osim ako nije riječ o granama i industrijama koje uživaju porezne olakšice i izuzeća. Sve kompanije-rezidenti moraju plaćati (korporativni) porez na dobit. Kompanija-rezident je kompanija koja je utemeljena po kineskim ili drugim zakonima, ali čija se uprava nalazi u Kini. Takve kompanije moraju plaćati porez na svu međunarodnu dobit dok kompanije koje nisu rezidenti plaćaju samo porez na dobit ostvarenu u Kini. U praksi, sve kompanije koje su registrirane u Kini automatski postaju rezidenti. Porezne olakšice za kompanije se temelje na principu industrije i zemljopisnog položaja. Drugim riječima, pokretanje određene proizvodnje u određenoj provinciji može imati dosta velike pogodnosti.

Foto: pixabay.com

Olakšice djeluju po principu potpunog izuzeća u jednom razdoblju i 50-postotnog smanjena u slijedećem. Osnovni infrastrukturni projekti, uključujući i one velike tako su oslobođeni od uplate poreza tijekom prve tri godine od trenutka stvaranja dobiti te uživaju 50% manji porez tijekom slijedeće tri godine. Sustav olakšica i izuzeća naravno najviše pokriva industriju softwarea, visokih tehnologija, zelenih tehnologija te proizvodnju integriranih sklopova i poluvodiča. Prema zakonskoj definiciji, kompanija za proizvodnju poluvodiča debljine 0.25 μm (ili manje) koja je u posao uložila više od milijarde eura, uz obvezu trajanja poduhvata više od 15 godina može računati na 5 godina izuzeća i 5 godina olakšica. Pokretanje proizvodnje u problematičnom, siromašnom Xinjiangu omogućuje dvije godine izuzeća i tri godine olakšica. Osim toga, kineska vlada je razradila set stalnih poreznih rasterećenja za nove i visokotehnološke kompanije. Ukoliko zadovoljavaju kriterije, takve kompanije dužne su uplaćivati svega 15% poreza.

Svi transferi tehnologija iz službenih registara, a upravo je to jedan od glavnih političkih problema u odnosima Kine i Zapada, također su dio sustava olakšica. Dio cijene transfera koji ne premašuje oko 650 tisuća eura ne oporezuje se; sve ostalo ide sa „popustom“ od 50%. Mala i srednja poduzeća za istraživanje i razvoj uživaju dodatne olakšice u svezi sa troškom razvoja novih tehnologija, čak do 75% ukupnog troška tijekom poreznog razdoblja.

Porez na dohodak

Kriterij utvrđivanja obveze i opsega plaćanja poreza ponešto nalikuje porezu na dobit. Fizičke osobe rezidenti plaćaju porez na cjelokupan međunarodni dohodak; nerezidenti samo na kineski. Porez na dohodak u Kini je progresivan i sastoji se od sedam razreda sa stopama od 3 do 45 posto.Osobe sa primanjima koja su manja od 195 eura mjesečno plaćaju najnižu stopu. Prihodi do 590 eura oporezuju se sa 10%; do 1200 eura sa 20%; do 4.500 eura sa 25%; do 7.200 eura sa 30%; do 10.400 eura sa 35% i sve iznad toga sa 45%.

Što se tiče samostalnih poduzetnika i obrtnika, na njih se primjenjuje ista ljestvica ali do 35% u slučaju godišnje dobiti preko 13 tisuća eura. Autorski ugovor se pak oporezuje jedinstvenom stopom od 20% na 70% oporezivog dohotka. Kao i u slučaju s porezom na dobit, dohodak fizičkih osoba ima svoj složeni sustav poreznih olakšica i to ne samo na godišnjoj ili mjesečnoj razini, već i na temelju veličine pojedine uplate. Tako se na uplatu od 520 eura ili manje odobrava odbitak od oko 100 eura. U slučaju da je uplata veća, odbija se 20% ukupne uplate.

PDV

Kina prakticira različite stope PDV-a ovisno o kategorijama dobara i usluga. Standardna stopa kineskog PDV-a iznosi 17%. Prodaja neophodnih (sukladno kriterijima) dobara poput vode i plina oporezivala se posebnom smanjenom stopom od 13% koja je sada snižena do 11%. Istom se stopom oporezuju osnovne transportne, građevinske, poštanske i telekomunikacijske usluge te predaja prava na korištenje zemljišta te prodaja nekretnina. Osim toga, odnedavno se sa 11% oporezuju i žitarice, biljna ulja, knjige, novine, časopisi i čak klima uređaji. S druge strane, telekomunikacijske usluge s dodanom vrijednošću, financijske usluge te prodaja nematerijalne imovine oporezuje se sa još manjom stopom od 6%. Nultom stopom poreza oporezuje se izvoz robe te usluga popravaka, servisiranja, zamjene te izvozne usluge koje se u cjelovitosti konzumiraju van Kine—što je važno za izvoznu ekonomiju Kine i rastući portfelj infrastrukturnih kineskih projekata.U skladu s popisom prioritetnih industrija spomenutih u porezu na dobit, nultom stopom PDV-a se oporezuju usluge istraživanja i razvoja, energetske učinkovitosti, dizajna, razvoj softwarea, poluvodiča, informacijskih sustava te transfera tehnologije.

Foto: pixabay.com

Naravno, sve kategorije nulte stope imaju pravo na povrat ulaznog poreza.Osim glavnih vrsta poreza, Kina ima još 14 vrsta direktnih i indirektnih poreza poput potrošačkog poreza, transportnog poreza, poreza za nabavku prijevoznih sredstava, poreza na transfer prava, poreza na nekretnine, poreza za gradsku infrastrukturu, poreza za obrazovanje (centralni i lokalni – 3 i 2%, uključeni u PDV i potrošački porez), carina, bilježničkog poreza (za obradu dokumenata), poreza na poljoprivredna zemljišta, poreza na prirodne resurse, poreza za zaštituokoliša, poreza na duhan, poreza za poslovanje u industriji zabave i reklama itd.

Kineski porezni sustav je vrlo zamršen, a sve navedeno je tek kratka simplifikacija najosnovnijih položaja.

Foto: pixabay.com

Prema podacima Svjetske banke, složenost kineskog sustava je daleko iznad azijskog ili OECD prosjeka. Vlasti to shvaćaju. Zbog toga je Kina u konstantnoj fazi poreznog reformiranja. Uostalom, Kina je tek prije dvije godine usvojila PDV umjesto takozvanog poslovnog poreza koji je bio još složeniji. Daljnje smanjenje stopa ubrzo nakon tranzicije pokazuje da Kina i dalje kani olakšati cjelokupni sustav ta pojednostavniti proceduru obračuna i prijave poreza.

 

 

 Izvor: seebiz.eu

26.06.2018.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.