Temeljno pitanje u doba velike neizvjesnosti: Gdje je Bog?

Kršćanska sadašnjost u svom nizu “Razgovori i svjedočanstva” objavila je novu knjigu intervjua Gdje je Bog? čiji su autori poznati vatikanist, novinar i plodni pisac Andrea Tornielli i španjolski svećenik i profesor teologije Julián Carrón, koji je ujedno i predsjednik pokreta „Comunione e liberazione“ (Zajedništvo i oslobođenje)

0

Kršćanska sadašnjost u svom nizu “Razgovori i svjedočanstva” objavila je novu knjigu intervjua Gdje je Bog? čiji su autori poznati vatikanist, novinar i plodni pisac Andrea Tornielli i španjolski svećenik i profesor teologije Julián Carrón, koji je ujedno i predsjednik pokreta „Comunione e liberazione“ (Zajedništvo i oslobođenje).

Tornielli je proveo četiri dana u razgovoru s don Carrónom, a rezultat toga susreta je ova knjiga. Postavio mu je mnoštvo aktualnih pitanja, a nije propustio ni postaviti nekoliko neugodnih i teških zbog pojedinih kontroverzi koje se vežu uz sami pokret. Razgovor u knjizi ipak nije ni o povijesti pokreta „Comunione e liberazione“ niti je životopis don Juliána.

Riječ je, naprotiv, o tome da se na vidjelo stave oni sadržaji i dinamike koji čine kršćanstvo. Mogu li sadržaji i dinamike kršćanstva biti još uvijek zanimljivi u društvu koje je na putu da postane poslijekršćansko? Podnaslov knjige Kršćanska vjera u doba velike neizvjesnosti naznačuje u kojem se kontekstu postavljaju ova pitanja.

Uz ovo temeljno pitanje, tu su i mnoga druga zanimljiva pitanja, poput sljedećih: “Je li još uvijek moguć susret s Bogom u ovo naše doba, u ovom ‘protočnom društvu’ u koje smo uronjeni? Jesu li sekularizacija i odbacivanje kršćanstva, ta današnja obilježja nekoć kršćanskog Zapada, znamen kraja vremenâ ili oni predstavljaju tek svršetak jednog razdoblja i početak drugoga? Zašto papa Franjo, na tragu svojih prethodnika tijekom posljednjih pedeset godina, toliko ističe milosrđe? Jesu li nam potrebni neki preduvjeti da uzmognemo susresti Krista na našem putu, kao što se to prije dvije tisuće godina događalo ljudima koji su ga susretali po galilejskim selima?”

Na duboka pitanja Tornielli dobiva još dublje odgovore. Don Julián obrazlaže vjeru i načinje mnoge ključne teme, a u središtu je Krist i nasljedovanje Krista.

Njegovim riječima: “Jer što će nas uvjeriti da slijedimo Krista i ostanemo kršćanima? To može samo divljenje koje nas obuzima zbog jednog susreta i spoznaja da se početna ljepota toga trenutka uvijek iznova događa u našem životu.”

Pisana bez moraliziranja, s dobro obrazloženim odgovorima i inteligentnim pogledom na mnoge sadašnje i prošle događaje i činjenice, ova jednostavna i duboka knjiga bit će zanimljiva vjernicima kao i nevjernicima.

Knjiga se može pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili web knjižari www.ks.hr po 20 posto sniženoj cijeni od 120 kn, do 15. 11. u sklopu projekta „Knjiga svima i svuda“.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.