Tko su bili Bošnjaci u austrougarskoj vojsci

Pojam „Bošnjak“ (njem. „Bosniak“) u austrougarskome razdoblju nije se poistovjećivao s vjerskom pripadnosti, nego se njime u kolokvijalnome govoru obilježavalo sve stanovnike BiH.

Foto: VP
0

Tijekom Prvoga svjetskog rata svoj doprinos dale su i bosansko-hercegovačke pukovnije. Njih se hrvatska literatura vrlo malo doticala, a vidljive su sve prisutnije namjere da se te postrojbe u literaturi i internetskim izvorima opisuje kao „bošnjačke“, pa ih se tako i na Wikipediji može naći kao „bošnjačke regimente“, čime se njihova pripadnost nastoji vezati isključivo uz današnje Bošnjake. 

Ovdje je bitno napomenuti da pojam „Bošnjak“ danas ima bitno drukčije značenja od onoga koje je imao za vrijeme austrougarske uprave u BiH. Dok pod pojmom „Bošnjak“ danas podrazumijevamo nacionalnu pripadnost usko vezanu za bosansko-hercegovačke muslimane, u austrougarskome razdoblju taj pojam podrazumijevao je stanovnika Bosne i Hercegovine u širem, a stanovnika Bosne u užem smislu.

Upravo onako kako i danas u kolokvijalnome govoru znamo sve stanovnike BiH nazvati Bosancima, a unutar BiH taj će se naziv ograničiti samo na stanovnike Bosne. Kako pojam „Bosanac“ danas ni na koji način ne odražava vjersku pripadnost, tako se ni pojam „Bošnjak“ (njem. „Bosniak“) u austrougarskome razdoblju nije poistovjećivao s vjerskom pripadnosti, nego se njime u kolokvijalnome govoru obilježavalo sve stanovnike BiH.

Pripadnike islamske vjeroispovijesti najčešće se nazivalo po proproroku Muhamedu „Muhamedincima“ (njem. „Mohamedaners“), s time da se radila razlika između muslimana Turaka, kao pridošlica, i domaćih muslimana. U tome smislu i „Narodne novine“, kada 1884. godine prenose vijest o budućem imenovanju pričuvnih desetnika bosansko-hercegovačkih satnija: Petra Bjelina, Ive Odića, Milana Bilbija, Milana Curčića, Mehmeda Fehima te vojnika Nike Popovića, s oduševljenjem konstatiraju da su svi redom „sami Bošnjaci“. Povodeći se time, danas kada pišemo o bosanskohercegovačkim postrojbama, neispravno je pisati o „Bošnjacima“ ili o „bošnjačkim regimentama“ jer je tu riječ o anakronizmu koji će sasvim sigurno dovesti do pogrešnih zaključaka.

 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2020. 

Pročitajte više na: https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/tko-su-bili-bosnjaci-u-austrougarskoj-vojsci-1392376?fbclid=IwAR3urZNatMz6o9R8spO8F5rVTQikfwNerwQMnpZA37LgM1C7OP7oYOox6u4 – vojnapovijest.vecernji.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.