Tomislav BERONIĆ: Zabluda dr. Franje Račkog

Pritom idem i korak dalje. Ne smatram ni da su tri pisma koja sam naveo (sabean, rune i ge'ez) uzori glagoljice. Zaključujem samo da je znak za glagoljsko slovo AZ bio prisutan u još barem tri pisma puno prije vremena Svete Braće. Slično je i s drugim znakovima - a to ću u narednim postovima i pokazati. Ono što mi je zanimljivo to je vremenski okvir u kojemu se ta pisma pojavljuju, dakle 500 - 1500 godina prije Konstantinovog vremena

0

Knjigom “Pismo slovjensko” iz 1861, godine dr. Franjo Rački postavio je tzv. ćirilometodsku teoriju o nastanku glagoljice. Sve do tada glagoljica se dovodila u vezu sa sv. Jeronimom odnosno nije se uopće dovodila u vezu ni sa kime.

Čitajući “Pismo slovjensko” nisam se mogao oteti dojmu da dr. Rački pokušava dovesti u vezu Svetu Braću i glagoljicu tako što uvodi neutemeljene konstrukcije i izvodi nevjerojatne zaključke.

Odličan primjer je već prvo slovo glagoljice (AZ) za koje dr. Rački na str. 127 tvrdi da je (uz ostale samoglasnike) Ćiril preuzeo iz grčkog – doslovno kaže: “Dotične znakove pozajmi iz feničko-grčkoga alfabeta, ko što se imenito dokazati može”.

Na dnu prve slike priložene u galeriji (u crvenoj pozadini) su znakovi iz feničkog (lijevo) i grčkog (desno) alfabeta. Tko u tome osim dr. Račkog vidi glagoljsko AZ?

U gornjem dijelu iste slike donosim znakove identične ili tek neznatno drugačije od prvog slova glagoljice (AZ) u čak tri pisma starija od Ćirila i Metoda i to:

– sabeanskom pismu iz 5. stoljeća prije Krista, s područja Južnog Jemena

– runama iz 1.-3. stoljeća nakon Krista (sjever Europe)

– pismu ge’ez iz 4. stoljeća nakon Krista (iako ovo pismo vuče porijeklo čak do 7. stoljeća prije Krista)

Posebno su zanimljiva dva kamena spomenika iz Eritreje i Etiopije u kojima se nalazi uklesan znak točno onakav kakvo je naše glagoljsko slovo AZ, oba datirana barem 500 godina prije Svete Braće.

Dakle, imajući u vidu ove MATERIJALNE DOKAZE, isključujem Konstantina (Ćirila) kao autora glagoljskog slova AZ i u potpunosti osporavam tvrdnju dr. Franje Račkog o feničko-grčkom uzoru za glagoljsko slovo AZ.

Pritom idem i korak dalje. Ne smatram ni da su tri pisma koja sam naveo (sabean, rune i ge’ez) uzori glagoljice. Zaključujem samo da je znak za glagoljsko slovo AZ bio prisutan u još barem tri pisma puno prije vremena Svete Braće. Slično je i s drugim znakovima – a to ću u narednim postovima i pokazati. Ono što mi je zanimljivo to je vremenski okvir u kojemu se ta pisma pojavljuju, dakle 500 – 1500 godina prije Konstantinovog vremena.

Za očekivati je da će se zagriženi ćirilometodisti uhvatiti za slamku spasa i pokušati obraniti svoju teoriju time da ako Ćiril i nije autor znakova još uvijek je mogao biti autor pisma tako što je koristio postojeće znakove iz drugih pisama i “kreirao” novo. Takva “slamka spasa” izravno bi osporila ne smo tvrdnju dr. Račkog da su samoglasnici preuzeti iz feničko-grčkog alfabeta već i Črnorizca Hrabara (“O pismenima”) kojemu pripisuju tvrdnju da je Konstantin napravio 38 znakova za slavenski jezik od kojih je 24 uzeo iz grčkog.

Slovo AZ, kako vidimo, očito nije. A nije ni BUKI, no o tome ću u sljedećem postu.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.