TRAVNIK, Nova Bila

Bošnjačko-hrvatski sukob u Bosni (na karti je prikazan samo dio Bosne zahvaćen Bošnjačko-hrvatskim sukobom). Na kartu su ucrtana masovna stradavanja Hrvata i Bošnjaka te općinska središta.
0

 

25. obljetnica pogibije 22 branitelja; 300 pripadnika HVO-a zaustavilo je deset puta jače mudžahedinske snage tzv. Armije BiH. 

Poslije pada Travnika i travničkih sela u ruke tzv.Armije i Muđahedina, agresija muslimanske vojske na hrvatske prostore središnje Bosne zaustavljena je na ovoj koti.

Ovi prostori su tijekom jednog dana, od sedam sati ujutro do 13 sati poslijepodne, tri puta padali, tri puta smo ih uspjeli vratiti. Svakodnevno su bili napadi, bilo je strahovito teško sačuvati ovu kotu jer pripadnici Armije sve snage su uložili kako bi zauzeli Novu Bilu. Danas nakon 25 godina, na ovaj dan osjećam se i ponosno i tužno. Tužno zbog sve djece koji su ostali bez oca, zbog majki koje su ostale bez sinova. Ponosan, jer smo uspjeli ostati na ovim prostorima, bez obzira koliko je mali prostor, ostao je sačuvan kao Hrvatski,rekao je Srećo Čuturić, zapovijednik Druge bojne travničke Frankopan brigade.

Dvadest pet godina je od povijesne bitke. Bitke za Novu Bilu i cijelu Lašvansku dolinu. Na spomen-obilježju “Pješčara” koje je podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio prof. dr. fra Velimir Valjan uz koncelebraciju fra Drage Pranješa.

U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno.

Sramotni neuspjeh ABiH u pokušaju zauzimanja naizgled lagana cilja, rušio je mit o nepobjedivosti tzv. Armije BiH.Tzv. ABiH je pola godine napadala kotu. Tri tisuće vojnika i specijalaca tzv.ABiH i mudžahedina, dovoljno svježih pričuva, nije svladalo HVO bez strateške dubine i svježih pričuva. Pobijedila ih je mala skupina hrabrih tristotinjak hrvatskih branitelja, koji su radi očuvanja svježine smjenjivali se u kratkim razmacima od samo 48 sati. U obrani brda Pješčare poginulo je 69 pripadnika Zbornog područja HVO Vitez i više od stotinu je ranjeno. Muslimansko-bošnjačka strana skrivala je svoje gubitke.

 

 

Izvor: centralna.ba

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.