U Italiji 109 svećenika umrlo zbog zaraze koronavirusom

U Italiji je prema zadnjim podacima preminulo 109 svećenika zbog zaraze koronavirusom, a mnogi su oboljeli prilikom kontakata sa zaraženim pacijentima.

0

ako piše New York Times, svećenici i redovnici, osobito oni u teško pogođenim područjima poput Bergama riskiraju vlastiti život kako bi zadovoljili duhovne potrebe vjernika zaraženih koronavirusom.

Samo u biskupiji Bergamo preminula su 24 svećenika u 20 dana. Polovica od toga broja bili su svećenici u mirovni, a druga polovica svećenici još uvijek aktivni u pastoralu. Oni koji su još uvijek zdravi, te pomaži bolesnima žale se na mjere koje ih sprečavaju da se približe svojim vjernicima. Uz virus koji razdvaja obitelji i supružnike, dok mnogi gube svoje najdraže, svećenici su rekli da i njima teško pada činjenica da se ne mogu približiti svome stadu kojemu su sada najpotrebniji.

„Brojni su oni koji su se izložili virusu kako bi bili što bliži svojoj zajednici”, rekao je biskup Bergama – Francesco Beschi. Tijekom svete mise u četvrtak papa Franjo ih je nazvao „sveci u susjedstvu”.

U službenom listu talijanskih biskupija Avvenire, biskupi su napisali nekoliko zajedničkih osobina za svećenike koji su umrli: „Većina je svećenika umrla od virusa zato što su ostali s ljudima, umjesto da su razmišljali o spasu vlastitoga života. Javnosti su mnogi ostali nepoznati, ali bez obzira na to nisu štedjeli vlastitoga života te će kao takvi ostati svjedoci neizmjerne brige i ljubavi prema svome puku, ali i primjer današnjim i sljedećim generacijama.”

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.