Top pet knjiga s problematikom pobačaja

Uđite u srž problema i spoznajte zašto je pobačaj goruće pitanje današnjice

Izvor: pixabay.com
0

 

Uđite u srž problema i spoznajte zašto je pobačaj goruće pitanje današnjice

1. Frank A. Pavone – „Zaustaviti pobačaj“

U ovome trenutku vodi se strašna borba za svaki ljudski život, začet u majčinoj utrobi. Zlomu je više nego ikad stalo da uništi dragocjenu Božju dječicu, a čini to prvo u ljudskim srcima. Kad se u čovjeku uništi vjera, nestaje i ljubavi prema bližnjemu, a kada nema ljubavi, dijete u utrobi majke prestaje biti dijete – postaje neželjeni uljez. Propaganda protiv života je, čini se, dostigla svoj vrhunac u naše dane. Svijet pliva u krvi nedužnih. Strahovitom porastu nasilja svi se čude, a ne primjećuju da ono započinje nasiljem nad nerođenom djecom! Razapinju se, poput Krista – Jaganjca, njihova tijela ne zaslužuju grobno mjesto, o njima se ne smije pričati, a ranu koju ostavlja njihovo ubojstvo ne smije se dirati, jer trenutno upadamo pod osudu svijeta. Stručnjaci tvrde da se danas godišnje izvrši preko 50 milijuna samo kirurških usmrćivanja nerođenih diljem zemaljske kugle, što odgovara direktnim žrtvama cijelog Drugog Svjetskog rata.

Izvor: pixabay.com

No, iako SAD prednjači u ovoj promidžbi civilizacije smrti, isto tako SAD prednjači i u protivljenju ovoj zaraznoj i razarajućoj “civilizaciji”. Vodeća sila koja štiti i pomaže životu i čini predivna djela je Katolička crkva. U njoj djeluje poznati pokret “Svećenika za život” (Pro-life priests) kojega je ustanovio i kojim predsjeda svećenik vlč. Frank Pavone. Pisac mnogih knjiga, pokretač nebrojenih manifestacija i akcija, osnivač mnogih udruga, između ostaloga i “Misionara Evanđelja Života”, izgleda jedine muške redovničke zajednice pro-life karaktera u svijetu! Neumoran je to radnik, okružen odličnom ekipom, neprestano piše, propovijeda, moli pred bolnicama, pokreće mnoge spasonosne inicijative za najmanje. Daj nam Bože sličnih svećenika!

3. Bernard Nathanson – „Iz smrti u život“ ; šokantna ispovijest bivšega kralja abortusa, autora filma Nijemi krik

U formi triju „dijaloga“ Peter Kreeft, profesor filozofije na Boston Collegeu i autor niza knjiga iz područja filozofije i kršćanske teologije, od kojih su neke postale prave uspješnice po čitavome svijetu, zamišlja kako bi bilo kad bi se antički filozof Sokrat odjednom pojavio u sadašnjosti, u današnjoj Ateni.

Izvor: pixabay.com

Tako zamišlja dijalog između Sokrata i trojice protivnika njegovu mišljenju, dostojnih rasprave – liječnika, filozofa i etičara te psihologa – o pitanjima i argumentima vezanima uz abortus.

Pitanja oko kojih se odvija cijela rasprava su sljedeća: Je li pobačaj pravo žene? Kada počinje ljudski život? I konačno, Trebamo li ozakoniti moralnost?

 

3. Bernard Nathanson – „Iz smrti u život“ ; šokantna ispovijest bivšega kralja abortusa, autora filma Nijemi krik

Dr. Bernard Nathanson je bio jedan od utemeljitelja Nacionalne akcijske lige za pravo na abortus i bitno je pridonio legalizaciji pobačaja u Americi. Tijekom svoje karijere izvršio je na tisuće abortusa (uključujući i onaj vlastitog djeteta) te je bio ravnatelj najveće klinike za abortuse na svijetu, preuzevši odgovornost za preko 75.000 pobačaja.

Židovskih korijena, ali ateističkog svjetonazora, dugi niz godina smatrao je svaku ideju o Bogu suvišnom, istodobno nimalo ne sumnjajući u opravdanost svojega rada koji mu je osiguravao ugled i donosio visoke prihode.

Izvor: pixabay.com

Započevši svoj put nutarnje preobrazbe, shvatio je da svako živo biće ima pravo na život. Prestao je raditi abortuse i postao jedan od predvodnika pro-life pokreta.

Svjetsku javnost je posebice šokirao filmom Nijemi krik u kojemu je po prvi put uz pomoć ultrazvuka zorno prikazao što se događa tijekom abortusa.

S vremenom, ne samo što je promijenio svoj stav prema pobačaju, nego je nastavio svoju duhovnu potragu. Shvativši da se potpuna istina o čovjeku i životu nalazi samo u Isusu Kristu, na koncu je prigrlio vjeru te je kršten u Katoličkoj Crkvi.

Vlastita životna ispovijest poslužila je dr. Nathansonu da promotri i sustavno rastakanje morala kao i druge opasnosti koje ugrožavaju čovjekovo dostojanstvo.

Tako je ova knjiga više od surovo iskrene autobiografije: ona je povijest razvoja moralnog relativizma u medicini i društvu općenito kao i “insajderska” kronika političkih i medijskih manipulacija kojima se taj relativizam nastoji svima nametnuti.

Zbog svega navedenog ne čudi da ovu knjigu mnogi drže jednom od najznačajnijih autobiografija 20. stoljeća.

4. Tatiana de Rosnay “Sarin ključ”

Kroz potragu za Sarom Starzynski, koja je kao djevojčica uspjela pobjeći iz logora, Julia Jarmond je u potrazi i za vlastitim identitetom te u preispitivanju sustava vrijednosti (i nevrijednosti) kroz koji se ljudi suočavaju s vlastitom odgovornošću, odmiču od nje, a u potrebi za samoopravdavanjem i odriču vlastite odgovornosti.

Novinarku Juliu Jarmond pritom posebno zanima kako je moguće nedužne ljude odvoditi u smrt, kako je moguće to promatrati bez potrebe da se za njih zauzme i kako je moguće potom živjeti kao da se ništa nije dogodilo.

Izvor: pixabay.com

Dok traga za odgovorima na ta pitanja, ona otkriva da je – premda ne odviše mlada – trudna. Njezin ju suprug potiče na pobačaj kao na razumljivo i jedino dobro rješenje. Jednako tako se očituje i njezina sestra, dok njezina kći – u pubertetu – nije baš sigurna može li se radovati tom djetetu, svom dosta mlađem bratu ili sestri.

Pobačaj, od kojeg će Julia Jarmond u posljednjem trenutku odustati, predstavljen je kao nešto u našoj suvremenoj civilizaciji toliko prihvatljivo da o tome i nema potrebe posebno razmišljati. Usporedbe sa stradanjima nedužnih Židova, koje se nužno nameću, ovdje kao da gotovo posve zakazuju. Smrt začetih, unatoč njihovom pravu na život, unatoč njihovoj nedužnosti, olako se prihvaća kao nešto što ne dovodi u pitanje našu čovječnost.

Julia Jarmond, potaknuta i poviješću života Sare Starzynski, nalazi i razloga i snage da stane na stranu života, prihvaćajući cijenu koju će zbog toga trebati platiti.

Knjiga je objavljena 2006. godine, a po njoj je 2010. godine snimljen i film s Kristin Scott Thomas u glavnoj ulozi. Dok je knjiga u nas prevedena i objavljena u razmjerno kratkom roku, film je u nas do sada bilo moguće vidjeti samo na otvorenju 6. Festivala židovskog filma Zagreb – festivala tolerancije, bez ikakve naznake o mogućnosti njegovog daljnjeg prikazivanja.

„Sarin ključ“ itekako vrijedi i čitati i gledati.

 5. Donald de Marco, Benjamin Wiker – „Arhitekti kulture smrti“

Dvojica uglednih sveučilišnih profesora, Donald De Marco i Benjamin Wiker, pišući jasnim i privlačnim stilom u ovoj iznimnoj knjizi ocrtali su ideje i živote dvadeset i tri utjecajna mislioca koji su bitno utjecali na stvaranje Kulture smrti.

Tako zahvaljujući ovoj knjizi razvidna bivaju gibanja koja su dovela do seksualne revolucije, legalizacije pobačaja i istospolnih brakova, poticanja eutanazije itd.

Autori u knjizi ne tumače samo postavke ideologa Kulture smrti kao što su Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, Charles Darwin, Karl Marx, Auguste Comte, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Sigmund Freud, Wilhelm Reich, Margaret Mead, Alfred Kinsey, Peter Singer itd., nego pod povećalo stavljaju i njihove živote, iznoseći na vidjelo da je mnoge od njih više zanimala promjena društva kako bi opravdali svoje osobno ponašanje a ne kako bi došli do istine.

Izvor: pixabay.com

Ističući da se Kultura smrti temelji na pogrješnom i fragmentarnom shvaćanju osobe i gubljenju osjećaja za nadnaravno i Boga, autori s nadom i velikim očekivanjima pozivaju na obnovu Kulture života koja se temelji na ispravnom shvaćanju ljudske osobe i njezina dostojanstva te na ponovnom otkrivanju Boga i njegovih dobročinstva.

                           

     Izvor: betlehem.hr

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=SzecGaphyJA

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.