Kip anđela izrađen od noževa

Izvor: Svjetlo riječi
0

 

Engleski kipar Alfie Bradley (r. 1990) radio je od 2014. godine s Britanskim centrom za željezarije. Tada je pokrenuo nacionalnu inicijativu pod sloganom „Spasi život, predaj svoj nož“ (engl. Save a Life, Surrender Your Knife), kojom je poticao predavanje svake vrste hladnoga oružja u suradnji s lokalnom policijom. Cilj projekta bio je skupiti dovoljan broj noževa od kojih je imao namjeru izgraditi kip anđela načinjen od noževa. Građani Londona i cijele Velike Britanije prikupili su na taj način do listopada 2016. godine oko 100 000 noževa, čakija, mačeva, bodeža i drugih sličnih predmeta. Na nekim noževima bila su upisana imena, prije svega žrtava napada hladnim oružjem. Nakon što su mu uručeni kako bi načinio svoje umjetničko djelo, kipar Bradley morao je najprije očistiti svaki nož pojedinačno i otupjeti ga, kako bi mogao i smio biti korišten u stvaranju njegova djela.

Rezultat dvogodišnjega rada ovoga mladog kipara iz Londona bio je kip visine 8 metara sasvim pokriven noževima. Jedini dijelovi kipa koji nisu prekriveni noževima jesu ruke, stopala i lice anđela. Ovo jedinstveno umjetničko djelo ima za cilj upozoriti građane na opasnosti korištenja i posjedovanja hladnoga oružja. Sam autor bio je jedanput napadnut hladnim oružjem, pa je stoga odlučio načiniti ovakav jedan spomenik. Anđeo od noževa trenutno putuje gradovima Velike Britanije, a turneja je počela izlaganjem ovoga remek-djela za mir ispred katedrale u Liverpoolu tijekom prosinca 2018. godine. Cilj je projekta povećati svijest o utjecaju kriminala u kojemu se koristi hladno oružje na društvo, na žrtve i na njihovu obitelji i prijatelje. Stoga je akcija Spasi život, predaj svoj nož nastavljena i do današnjega dana građani Velike Britanije anonimno predaju policiji svoje primjerke hladnoga oružja.

Kipar Bradley izradio je tijekom svoje suradnje s Britanskim centrom za željezariju još nekolicinu kipova. Jedan od njih je Gorila od žlica, kip visok 4 m, načinjen od 40 000 žlica koje je međusobno povezao varovima. Njegova poznati pacifistički Anđeo od noževa, nacionalni spomenik protiv nasilja, danas putuje gradovima Ujedinjenoga Kraljevstva. Nažalost, postoji otpor gradskih vlasti Londona, unatoč želji autora da Anđela od noževa izloži na glavnom gradskom trgu Trafalgar Square u Londonu. Naime, selekcija kipova za izlaganje na trgu izabrana je i popunjen je raspored do 2022. godine. Trenutno je ipak u toku velika akcija prikupljanja potpisa da bi ovaj kip u bliskoj budućnosti mogao biti izložen u Londonu kao sjećanje na žrtve i upozorenje od opasnosti hladnoga oružja.

Izvor: Svjetlo riječi

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.