Umjetna inteligencija je TU!

Umjetna inteligencija, robotika i 3D print su primjeri uticajnih tehnologija u nastajanju. Međutim, postoje uzbudljive tehnologije koje možda niste uzeli u obzir...

Izvor: pixabay.com
0

 Mercedes-Benz je proveo revolucionarni frontalni offset crash test između dva električna vozila (EVs), EQA i EQS SUV-a, kako bi naglasio njihovu sigurnost

Za razliku od Euro NCAP-ovog standardnog testa kolica od 1.400kg pri 50km/h, Mercedes-Benz je koristio teže EV-ove težine 2,2 i 3 tone i proveo test brzinom od 56km/h.
Rezultati su pokazali da je sigurnosna ćelija putnika ostala netaknuta, a visokonaponski sustavi automatski su se isključili prilikom sudara.
Test je imao za cilj pokazati sigurnost električnih vozila i posvećenost Mercedes-Benza preživljavanju u realnom svijetu nesreća.
Kineski geolozi otkrili su rijetku zemljanu željeznu rudu zvanu niobobaotit, koja sadrži niobij, supervodič koji se koristi u širokom rasponu primjena, od industrije čelika do opreme za medicinske dijagnostike poput magnetne rezonance i NMR spektrometra
Ovo otkriće značajno je za Kinu, koja uvozi 95% svojih zahtjeva za niobium, uglavnom za industriju čelika.
 
Novootkriveni izvor niobiuma mogao bi potencijalno učiniti Kinu samostalnom u ovom kritičnom materijalu.
 
Uz to, sve je veći interes za niobium za uporabu u litijskim baterijama, usklađen s sve većim trendom električnih vozila.
U 18. stoljeću, u Italiji je otkriveno preko 1.800 svitaka od papirusa poznatih kao Herkulaneum papyri, sačuvanih erupcijom planine Vezuv 79. godine n.e. Stoljećima su ovi svici smatrani nečitljivim
Međutim, 21-godišnji student informatike, Luke Farritor sa Sveučilišta Nebraska-Lincoln, pobijedio je na globalnom natjecanju koristeći algoritam strojnog učenja kako bi dešifrirao prvi tekst iz ovih svitaka.
Jedna od riječi koju je dešifrirao pomoću algoritma strojnog učenja je π ο, što znači “ljubičasto”.
Algoritam je identificirao grčka slova i uspješno istaknuo tintu. Farritorovo postignuće donijelo mu je nagradu od 40.000 dolara, dok je drugi natjecatelj, Youssef Nader sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu, zauzeo drugo mjesto i osvojio 10.000 dolara.
Kineska Chang Guang satelitska tehnologija (CGST) postigla je prekretnicu prenoseći slike daljinskih senzora sa satelita Jilin-1 na zemaljsku postaju postavljenu na vozilo koristeći lasersku tehnologiju pri brzini od oko 10 gigabita u sekundi (Gbps)
Ovaj uspješan test predstavlja značajan korak prema potencijalnim komercijalnim primjenama.
Iako specifični detalji konfiguracije zemaljskih stanica nisu objavljeni, CGST namjerava proširiti propusnost na 40-100 Gbps i rasporediti takve zemaljske stanice diljem zemlje kako bi se poboljšala učinkovitost stjecanja slike.
Test označava značajan tehnološki napredak za CGST, koji upravlja najvećim svjetskim satelitskim sazviježđem.

 

Izvor: https://www.facebook.com/watch/?v=893208135317814

Izvor: https://www.facebook.com/fossbytes/videos/860849902010632

Izvor: https://www.facebook.com/watch?v=806204221203374

Izvor: https://www.facebook.com/watch?v=874621910921588

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.