Vatikan bi mogao svecem proglasiti jednog od začetnika Europske Unije

Papa Franjo odobrio je dekret kojim se priznaju „herojske vrline“ francuskog političara Roberta Schumana, poznatog kao jednog od arhitekta i začetnika Europske Unije. Službena odluka drugi je od ukupno četiri koraka da Schuman potencijalno postane svetac

/en.wikipedia.org
0

Papa Franjo odobrio je dekret kojim se priznaju „herojske vrline“ francuskog političara Roberta Schumana, poznatog kao jednog od arhitekta i začetnika Europske Unije. Službena odluka drugi je od ukupno četiri koraka da Schuman potencijalno postane svetac.

Nakon što je nakon Drugog svjetskog rata bio francuski ministar financija, ministar vanjskih poslova i premijer, državnik je postao najpoznatiji po predlaganju gospodarskog jedinstva među europskim narodima u takozvanom „Schumanovom planu“ iz 1950. godine, koji je na kraju evoluirao u ono što je danas poznato kao Europska Unija. Krajem 1950-ih bio je prvi predsjednik današnjeg Europskog parlamenta.

Papin dekret u subotu proglašava „herojske vrline“ političara, kojeg vjernici Rimokatoličke crkve sada mogu smatrati i nazivati ​​„časnim“. Коngrеgасіја zа kаuzе ѕvеtаса ѕаglеdаvа ѕvе dоbіvеnе dоkаzе, trаžі nоvі nіz dоkаzа, tе оdrеđuје је lі tа оѕоbа žіvјеlа žіvоtоm „hеrојѕkе vrlіnе“. Аkо ѕе utvrdі dа је оѕоbа dоіѕtа роkаzіvаlа рrіmјеrnu ѕvеtоѕt, kаndіdаt ѕе ѕlužbеnо рrоglаšаvа „čаѕnіm“. U оvоm ѕе trеnutku vјеrnісі роtіču dа ѕе mоlе kаndіdаtu zа čudеѕnі zаgоvоr.

Iza djelovanja javnog čovjeka krila se unutrašnjost čovjeka koji je živio sakramente, koji bi, kad bi mogao, odlazio u crkvu, koji bi razmišljao o svetoj riječi prije nego što bi pronašao oblik svojih političkih riječi“, stoji u službenoj izjavi Vatikana.

Da bi Schuman bio priznat za sveca, potrebno je još dodatnih koraka, uključujući čuda koja će mu pripisati i potvrditi ih Vatikan. Nakon ovog koraka potencijalno dolazi korak beatifikacije, čime bi Schuman bio proglašenim blaženim, a tek potom dolazi zadnji korak kanonizacije, gdje osoba biva proglašena svecem.

Prošle je godine papa Franjo javno pohvalio Schumana, rekavši da je „dugo razdoblje stabilnosti i mira“ proizašlo iz njegove inicijative.

 

Izvor: tribun.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.