Vlatka Barnjak: Italija!

Fotografija prikazuje konvoj od 70 vojnih vozila koja prevoze lijesove sa posmrtnim ostacima na kremiranje izvan Bergama, u druge gradove u Lombardiji, pa čak i izvan nje

0

Fotografija prikazuje konvoj od 70 vojnih vozila koja prevoze lijesove sa posmrtnim ostacima na kremiranje izvan Bergama, u druge gradove u Lombardiji, pa čak i izvan nje.

Krematorij u Bergamu može zbrinuti posmrtne ostatke 25 osoba kada radi 24 sata na dan što je sada slučaj. Samo jučer je u Bergamu preminulo preko 90 ljudi, dvije bolničke mrtvačnice i ona na groblju preplavljene su mrtvima koji čekaju red na ukop. Bez sprovoda, bez klape, pjevača ili limene glazbe, bez oproštajnog govora, mise zadušnice, karmina, bez prijatelja, bez obitelji.

Ovo je njihova pogrebna povorka. Usred noći. Usred grada. U vojnom konvoju. Nečiji djedovi i bake, mame i tate, sestre, braća, djeca, članovi obitelji, prijatelji, nečiji najmiliji.

Da, Italija pjeva sa balkona i prozora, ali i kremira svoje mrtve u tri smjene.

A mi? Nama su još uvijek manje-više osmijesi na licima, ne damo crnim mislima da nam pokvare dan, zadržali smo smisao za humor, teško nam je biti zatvoren u stanu, ne znamo kako više zabaviti djecu i kad će više kraj tome, jer si idemo na živce i još par dana, pa ćemo se doma svi pobiti, i dalje sumanuto praznimo trgovine vodeći računa samo o svojoj guzici i pokušavamo procijeniti kada će ovo završiti i kakvu ćemo štetu pretrpiti, pokušavamo procijeniti razmjere krize koja će uslijediti.
Ali tu i tamo bi trebalo izvući glavu iz vlastite guzice i promijeniti kut gledanja. I prestati biti nonšalantan i sebičan. Biti će druženja i izlazaka, i koncerata i putovanja. Ajmo se sad potruditi ubiti što manje ljudi.

https://mendje.com/bergamo-there-is-no-more-place-70-milit…/

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.