Zastupnici Hrvatskog Sabora izglasali da Hrvatska i dalje ostane jedina europska zemlja u kojoj tele operateri ne trebaju građevinsku dozvolu za bazne stanice

U prilogu donosimo popis zastupnika koji su glasali za ovakvo stanje

0

 

Na sjednici u petak, 10.05.2019. zastupnici vladajuće većine sa 77 glasova odbili su prijedlog Izmjene Zakona o gradnji, prema kojoj se bazne stanice za mobilne mreže više ne bi mogle postavljati bez građevinske dozvole. Navedenu izmjenu Zakona, u čijoj je pripremi aktivno sudjelovao HUZEZ, u saborsku je proceduru uputio zastupnik Miro Bulj i za nju, osim MOST-a, dobio podršku zastupnika SDP-a, Živog zida i HSS-a.

U obrazloženju kojim odbija prijedlog, Vlada je naglasila kako je postojećim zakonima to pitanje potpuno i kvalitetno uređeno i da je „osigurano poštivanje svih propisanih pravila i uvjeta iz područja zaštite zdravlja“.

Zastupnik Davor Lončar, koji u ime Kluba HDZ podržao mišljenje Vlade, rekao je kako za bazne stanice ne treba građevinska dozvola jer se radi o jednostavnim građevinama, a svi izvoditelji moraju poštovati prostorne planove kojima je sve definirano. Naglasio je i da općine i gradovi traže suglasnost građana te da se kontinuirano mjeri zračenje. Posebno je istaknuo: “Nema tog načelnika ili gradonačelnika koji će zbog nečijeg interesa staviti antenski stup i trovati djecu”.

U prilogu su imena zastupnika koji su odlučili da za bazne stanice nije potrebna građevinska dozvola te podatak iz koje su stranke i iz koje izborne jedinice. Objavljujemo ih, da bi ih znali građani koji su zabrinuti zbog baznih stanica u blizini svojih domova, škola i vrtića. Nadamo se da će ih preko Stručne službe za građane (gradjani@sabor.hr) kontaktirati i zahvaliti im što su spriječili da se krene u rješavanje ovog problema.

HUZEZ je sudjelovao i u stručnim skupinama za pripremu izmjena još dvaju važnih zakona:

  1. Zakona o elektroničkim komunikacijama (predlagatelj zastupnik Miro Bulj) i
  2. Zakona o zaštiti od neionizirajućeg zračenja (predlagatelj zastupnik Ivan Vilibor Sinčić). 

O zastupnicima s navedene liste iz priloga ovisi da li će biti prihvaćeni ili ne.

Željeli bismo istaknuti da za HUZEZ to nije političko pitanje, nego pitanje prava na odlučivanje i standarde zaštite zdravlja i okoliša, kakvi postoje u drugim EU članicama.

 

Prilozi:

pdf icon Popis zastupnika koji su odbili prijedlog Izmjene Zakona o gradnji

 

Izvor: huzez.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.