Zbog Isusova kipa zvali policiju, mislili da je beskućnik

Samo 20 minuta nakon instalacije realistički prikaz beskućnika Isusa izazvao je pomutnju u malom američkom gradu. Statua nije nepoznata, jednu kopiju ovog umjetničkog djela blagoslovio je i papa Franjo

0

Samo 20 minuta nakon instalacije realistički prikaz beskućnika Isusa izazvao je pomutnju u malom američkom gradu. Statua nije nepoznata, jednu kopiju ovog umjetničkog djela blagoslovio je i papa Franjo.

Umjetnička djela žele potaknuti promatrače da razmišljaju i raspravljaju, ona ih izazivaju i provociraju. No zbog njihova izgleda vjerojatno ne bi trebala intervenirati i policija. No, upravo se to sada dogodilo u SAD-u: Tamo je zbog umjetničkog prikaza beskućnika Isusa netko od promatrača pozvao lokalnu policiju – i to samo 20 minuta nakon što je instalacija postavljena.

Prema izvješćima američkih medija, policija prošli je tjedan u Bay Villageu u državi Ohio upozorena na beskućnika koji spava na klupi u blizini crkve Svetog Barnabe. Međutim, policija je po izlasku ustanovila da je to bio samo kip.

“Stvarno želim pozivatelju priznati čin vjere, budući da je bio stvarno zabrinut te je suosjećao s nekim koga nije poznavao”, rekao je svećenik Alex Martin za CNN. Bay Village je gradić s oko 15.000 stanovnika bez velikog siromaštva. “To je mjesto na kojem bi bilo šokantno vidjeti nekoga tko spava na klupi u parku”, rekao je Martin.

Skulpturu beskućnika Isusa blagoslovio papa Franjo

Skulptura nazvana Homeless Jesus (hrvatski: Beskućnik Isus) prikazuje Isusa kako skučen leži na klupi. Cijelo je tijelo pokriveno pokrivačem, vidljiva su tek stopala koja pokazuju tragove raspeća. Skulpturu je 2013. godine načinio katolički kanadski umjetnik Timothy Schmalz. Skulptura predstavlja biblijski odlomak Mt 25,40: “Zaista, kažem ti: Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste”.

Širom svijeta postoje brojne kopije Beskućnika Isusa, od kojih je većina postavljena na raznim mjestima u blizini crkava. Manju verziju kipa blagoslovio je čak i papa Franjo na općoj audijenciji u Vatikanu 2013. godine. Rimski biskup tada je dotaknuo koljena i stopala skulpture i molio.

“Kip predstavlja naše uvjerenje da su sva ljudska bića stvorena na sliku Božju i da je svaki život svet – uključujući i živote koje društvo često odbacuje”, piše župa Sv. Barnabe na svojoj web stranici. Vidjeti Isusa na ovaj način podsjeća nas da se on poistovjetio s odbačenima svoga vremena. Na taj način kip može promatrače dovesti do toga da jedni prema drugima budu prijazniji i nježniji.

Policijska operacija pokazuje moć kipa kao umjetnosti. “Reakcije na beskućnika Isusa bit će različite, i drago nam je što skulptura potiče razgovore o tome kako najbolje možemo služiti potrebitima”, kažu.

Donacije iz cijele zemlje

Kip je definitivno pokrenuo nešto pozitivno: Izvješćujući o policijskoj operaciji, njegova je zajednica dobivala donacije iz cijele zemlje od ljudi koji su čuli za kip i željeli pomoći.

Kip, koji će biti postavljen u Bay Villageu do 1. prosinca, pripada Community West Foundation, skupini koja podržava beskućnike i druge siromašne u regiji. Stoga su donacije namijenjene za dobročinstva skupine i partnerske crkve u susjednom Clevelandu koje rade s beskućnicima, rekao je župnik Martin.

Župa piše da cilj nije bio prikupiti što više donacija. “Naš je cilj stvoriti opću svijest i o beskućništvu i o svetosti cijelog života”.

 

 

Fratellanza umana (19.10.2020.)

p.s. Pozdrav Slavku Mađoru!

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.