Portugal: Zemlja s najstarijom mornaricom na svijetu

Portugal je zemlja s dugom pomorskom tradicijom. Prva zabilježena bitka njegove mornarice dogodila se 1180. godine protiv muslimanske flote za vrijeme kralja Alfonsa I. Kako se zahuktavala rekonkvista, portugalski kraljevi mornaricom su napadali muslimanske luke u sjevernoj Africi

0

 

Portugal je zemlja s dugom pomorskom tradicijom. Prva zabilježena bitka njegove mornarice dogodila se 1180. godine protiv muslimanske flote za vrijeme kralja Alfonsa I. Kako se zahuktavala rekonkvista, portugalski kraljevi mornaricom su napadali muslimanske luke u sjevernoj Africi.

Zauzeli su Kanarske otoke, a Portugal je postao prva oceanska pomorska sila. U 15. stoljeću Portugal je obišao Afriku, doplovio morem do Indije i istražio Atlantski ocean.

Iako nije uspostavio veliko kolonijalno carstvo, imao je trgovačke ispostave u Africi, Indiji i Kini te je bio značajna trgovačka sila. 

Kada je vrijeme Portugala kao svjetske sile prošlo, on se okrenuo savezništvu s Ujedinjenim Kraljevstvom, a s obzirom na to da država nije pretrpjela nijednu ozbiljnu društvenu revoluciju ili reorganizaciju, njegova je mornarica najstarija postojeća na svijetu zbog svog kontinuiteta. 

Danas portugalska mornarica ima gotovo 9000 ljudi, 5 fregata, 7 korveta, 2 podmornice, 18 patrolnih čamaca, 5 helikoptera i još nekoliko brodova.

Piše: Boris Blažina

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=lm5M8tgvhd8

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.