Zid sjećanja na Udbini

Pokraj Crkve hrvatskih mučenika na Udbini predviđen je veliki memorijalni zid na kojem se postavljaju Spomen-kamenja svih hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica

0

 

Pokraj Crkve hrvatskih mučenika na Udbini predviđen je veliki memorijalni zid na kojem se postavljaju Spomen-kamenja svih hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica.

Na poticaj biskupa u miru, mons. dr. Mile Bogovića, na godišnjicu bitke na Krbavskom polju, 9. rujna 2005. godine, za vrijeme svete mise koju je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zajedno s ostalim hrvatskim biskupima i brojnim svećenstvom u nazočnosti oko deset tisuća vjernika, položen je temeljni kamen za Crkvu.

Temeljni kamen za Crkvu Hrvatskih mučenika izvađen je iz temelja krbavske katedrale kojeg je 8. lipnja 2003. godine blagoslovio Sveti otac Ivan Pavao II. na Trsatu u Rijeci.

Nakon šest godina, 11. rujna 2011. godine  završen je projekt izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je oltar crkve u svečanom koncelebriranom misnom slavlju kojem su nazočili svi biskupi i nadbiskupi iz Hrvatske te biskup Franjo Komarica iz Bosne i Hercegovine.

Crkva hrvatskih mučenika je spomen svih stradanja i muke hrvatskog naroda u koju su utkani brojni simboli iz naše prošlosti. Pokraj crkve hrvatskih mučenika predviđen je veliki memorijalni zid na kojem se postavljaju Spomen-kamenja svih hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica. Neki ga nazivaju Zid memorije, Zid sjećanja, Spomen na sve žrtve koje su pale za Krst časni i slobodu zlatnu, za svoju vjeru, narod i domovinu.

Dimenzije kamena su 30 x 20 centimetara i debljine 15 centimetara. Ovisno o veličini natpisa i broju slova, veličina slova trebala bi biti od 3 – 5 centimetara. Natpis treba sadržavati naziv stratišta, pogibije ili masovne grobnice, potom godinu kad se stradanje dogodilo i naziv mjesta blizu kojeg se stratište nalazi.

Uz kamen svatko treba predati i pisani dokument, ispravu koja opisuje stradanje na tom mjestu. Poželjno bi bilo da to svjedočanstvo opišu i potpišu svjedoci tragičnih događanja ili oni koji su sačuvali vjerodostojnu uspomenu na te događaje.

Različiti oblici spomen kamenja koji su do sada doneseni stvaraju poteškoće oko konačnog uređenja Spomen parka. Stoga je potrebno držati se propisanih dimenzija i teksta.

Za sve informacije možete se obratiti čuvaru svetišta vlč. Josipu Šimatoviću putem e-maila: chm@chm-udbina.com.hr

 

 

Autor: Marija Ružić

Izvor: moja-domovina.net

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.