Znanstvenici potvrdili: “Kolumbo, zakasnio si! Vikinzi su stigli 500 godina prije tebe”

Tko je zapravo otkrio Ameriku? Svi bismo kao iz topa odgovorili – Kristofor Kolumbo. No najnovija istraživanja potvrđuju da najpoznatiji talijanski istraživač moreplovac ipak nije bio prvi Europljanin koji je sa svojom ekspedicijom otkrio novi kontinent

Izvor: pixabay.com
0

Tko je zapravo otkrio Ameriku? Svi bismo kao iz topa odgovorili – Kristofor Kolumbo. No najnovija istraživanja potvrđuju da najpoznatiji talijanski istraživač moreplovac ipak nije bio prvi Europljanin koji je sa svojom ekspedicijom otkrio novi kontinent. 

Nova studija američkih znanstvenika pokazuje da su Vikinzi prvi stupili na novi kontinent, i to stoljećima prije nego li je to učinila ekspedicija na čelu s Kolumbom. Istražujući točan datum/godinu dolaska Europljana u Ameriku, znanstvenici su otkrili da su Vikinzi prešli Atlantik svojim dugačkim brodovima te su se nastanili u Kanadi već 1021. godine, piše CNN.

Stručnjaci su ispitivali drvene artefakte iz još nedatiranog vikinškog naselja u mjestu L’Anse aux Meadows na sjevernom dijelu Newfoundlanda, na temelju čije analize su uspjeli izračunati točnu godinu dolaska Vikinga u Sjevernu Ameriku. Analizirali su usitnjeno drvo i tragove solarne oluje koja se dogodila prije više od tisuću godina.

Na drvenim ostacima vide se tragovi metalnih oštrica, što tamošnji domoroci u to vrijeme nisu koristili. Uz pomoć godova na kojima se vide tragovi kozmičkog zračenja, izračunali su da je drvena građa nastala 993. godine, odnosno godinu dana nakon velike solarne oluje koja je pogodila Zemlju.

Foto: Tragovi solarne oluje/CNN

– Diljem svijeta otkriveni su tragovi kozmičkog zračenja u godovima stabala. Vide se tragovi radiokarbona. Svi pokazuju period između 992. i 993. godine – istaknuo je Michael Dee, voditelj studije i izvanredni profesor kronologije izotopa na nizozemskom sveučilištu Groningen.

Na pronađenim drvenim predmetima vide se tragovi radiokarbona, koji počinju točno na 29-om prstenu brojeći od kore. Ovo je, tvrde znanstvenici, dokaz da su ljudi prešli Atlantik puno ranije nego što je to učinio Kolumbo sa svojom ekspedicijom.

Pretpostavlja se da su se Vikinzi otisnuli prema zapadu u potrazi za novim sirovinama, osobito drvetom. Ne zna se koliko su puta Vikinzi putovali prema Sjevernoj Americi, no tragovi u mjestu L’Anse aux Meadows pokazuju da su neko vrijeme boravili na teritoriju današnje Kanade, istražujući područje južno od Newfoundlanda.

Autor: J.K.

Izvor: morski.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.