Zoro Zoran Filipović: 30. svibnja – Dan državnosti RH

Točno prije 32 godine, na dan 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski izabrani višestranački Sabor RH. Za prvoga predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan, a za predsjednika Predsjedništva RH izabran je dr. Franjo Tuđman. Taj je dan proglašen i sve do 2001. godine se slavio kao Dan državnosti RH. Od 2001. pa do 2020., voljom izabrane SDP-ove većine, obilježavao se kao radni spomendan - Dan Hrvatskoga sabora

0
Točno prije 32 godine, na dan 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski izabrani višestranački Sabor RH. Za prvoga predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan, a za predsjednika Predsjedništva RH izabran je dr. Franjo Tuđman. Taj je dan proglašen i sve do 2001. godine se slavio kao Dan državnosti RH. Od 2001. pa do 2020., voljom izabrane SDP-ove većine, obilježavao se kao radni spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.
Od 2020. godine, voljom nove većine, 30. svibnja se ponovno slavi kao neradni Dan državosti Republike Hrvatske.
Da je to jako, jako važan dan u novijoj hrvatskoj povjesti shvatili su svi, ili gotovo svi, u tadašnjoj Republici Hrvatskoj. Shvatio sam i ja da se događa povijest, velika i važna povijest, i da se ta povijest mora, na neki način, trajno zabilježiti za naraštaje koji tek slijede. Zaključio sam da je taj događaj i te kako vrijedan knjige.
Okupio sam oko te ideje desetak tada vodećih hrvatskih foto-reportera koji su surađivali u Vjesnikovim izdanjima. Bili su to: Damil Kalogjera, Nikola Šolić, Robert Rajtić, Drago Havranek, Darko Vukov-Colić, Davor Višnjić, Zlatko Ramničer, Velizar Vesović i moja malenkost Zoran Filipović. Napravljen je “ratni plan”, a svatko od nas je dobio svoje područje i temu koju je trebao pokriti. A trebalo je pokriti sve događaje na svim mjestima na kojima su se događali na taj dan 30. svibnja 1990. Od Sabora, preko Katedrale i Trga, pa do Jaruna,.. Rečeno – učinjeno. Već smo sljedeći dan imali sve materijale, od svih fotografa, na jednome mjestu, i krenula je selekcija. Odabrani je material naš dragi prijetelj i vrsni grafičar Danijel Popovic u samo jednome danu uobličio u dobro dizajniranu knjigu: “30.05.1990. – Dan hrvatske smjene”.
Za nakladnika smo odabrali tada utjecajni politički tjednik Danas, a da bi knjiga do čitatelj stigla u svega nekoliko dana od samoga događaja, odlučili smo se za tisak knjige u Italiji, u tiskari Europlaning iz Verone. U rekordnih tjedan dana od samog događaja knjiga je izašla iz tiska i distribuirana je diljem cijele zamlje. Tiskana je i prodana u tada, a i danas, vrtoglavih 20.000 komada. Ponos i zanos koji smo tada osjetili neke od nas i dan danas nosi. Dragi Damile, Nikola, Robert, Drago, Darko, Davore, Zlatko, Velizare, dragi Danijel, ma gdje svi vi danas bili, sretan vam još jedan Dan državnosti. Draga Hrvatska, ma gdje god ti danas bila, sretan ti Dan državnosti
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.