sveti Šimun

najveći svetac koji ima grob u Hrvatskoj (Zadar)

Saint Simeon the God - Receiver - Collage, 48cmx36cm, 2015, by Mirjana Nikolić. https://www.youtube.com/watch?v=og1MaJPbsew
0

 

Čini se nevjerojatnim da tu, u našoj blizini u gradu Zadru, čeka na nas Hrvate hodočasnike čovjek Bogoprimac. To je sveti Šimun iz Jeruzalema, čovjek koji je gledao i uzeo iz Marijinih ruku dijete Isusa i prikazao Bogu uz molitvu kada su ga Marija i Josip donijeli u jeruzalemski hram prikazati ga Bogu. Jedan od najvećih likova u Bibliji, sveti Šimun starac, ima grobnicu u hrvatskom gradu Zadru. Njegovo NERASPADNUTO tijelo u Zadru čeka uskrsnuće mrtvih.

Kada je uzeo dijete Isusa iz Marijinih ruku, ispunjen Duhom Svetim i božanskom nadahnućem, izgovorio je riječi koje znaju svi kršćani svijeta, a koje Crkva i narod Božji moli svake večeri na Povečerju u molitvi Časoslova:

“Sad otpuštaš slugu svojega Gospodaru,
po riječi svojoj u miru!
Ta vidješe oči moje spasenje tvoje,
koje si pripravio pred licem svih naroda:
svjetlost na prosvjetljenje naroda,
slavu puka svoga Izraelskoga”.

(Luka 2, 29-32)

Nažalost, Hrvati su malo upoznati s ovom čašću koju ima naša domovina i prekrasni grad Zadar na obalama Jadrana.

I svake godine na dan 8. listopada otvara se njegova škrinja da bi hodočasnici mogli vidjeti neraspadnuto tijelo i pomoliti se za zagovor jednom od najvećih likova i svetaca u povijesti svijeta. Osobito za zagovor mole majke koje ne mogu imati djecu, jer je Šimun držao u svojim rukama utjelovljenu Riječ.

Na najuzvišenijem mjestu u Svetištu svetog Šime, iznad glavnog oltara, dva barokna anđela od bronce nose na rukama srebrno-zlatnu škrinju svetog Šimuna. Anđeli su izliveni od zaplijenjenih turskih topova 1648. Škrinja s relikvijama (neraspadnutim tijelom) svetog Šimuna Pravednika najznamenitija hrvatska relikvija, te među najvrednijim relikvijama na svijetu.

Izvor: narod.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.